Twee keer distillery nummer 82

door | januari 23, 2022

Tja, als dan lid besluit te worden van de Scotch Malt Whisky Society en je kunt bij dat lidmaatschap een extra optie aanklikken voor een mystery bottle, natuurlijk doe je dat dan. Het is alleen dan weer afwachten wat er uiteindelijk bezorgd gaat worden. Ondertussen bestelde ik wel alvast een fles van een distilleerderij waar ik al lang niets meer van geproefd had. Of het aan die bestelling lag weet ik niet maar laat de mystery bottle nou óók daar vandaan komen, sterker nog, beiden komen van dezelfde spiritbatch. Een mooi vergelijk van zustervaten!

De Glencadam distilleerderij is sinds 1825 gevestigd in Brechin, in het oosten van Schotland, tussen Dundee en Aberdeen. In de beginperiode van WhiskyOss hebben we enkele keren een standaard botteling van deze Highland distillery in proeverijen gehad. Ik weet nog dat er vaak een verrassend mooi fruitig randje in terug te vinden was. Toch heb ik er nooit meer iets van gekocht omdat ik nou eenmaal niet twee maal hetzelfde in huis haal. Een single cask expressie op vatsterkte is echter wel wat anders en ik kwam ze van Glencadam niet vaak tegen. Nu staan er dus twee naast elkaar in mijn kast.

82.29 A Rustic Dance

Dit was de fles die mij als mystery bottle werd toegezonden. Een whisky die door het proefpanel was beoordeeld en ingedeeld in de categorie “Juicy oak and vanilla”. Gedistilleerd in maart 2011, gerijpt in een 2nd fill ex bourbon barrel en op vatsterkte van maar liefst 62,1% gebotteld zonder bij te kleuren of koud te filteren. Het vat leverde 252 flessen op van deze 9yo whisky.

  • Neus: Zoet en licht kruidig. Vanille en zoet citrusfruit. Een licht zuurtje zit er ook bij. Na wat tijd in het glas is het net alsof de rand van het glas is ingesmeerd met een verse schil van een Golden Delicious appel.
  • Smaak: Verrassend zacht gezien het hoge ABV en dat is heel prettig! Ook hier licht kruidig met vanille en hint van laurier en misschien iets van een nootje. Fruitige tonen van citrus en appel, neigend in de richting van Calvados.
  • Afdronk: Mooie lengte voor een jonge whisky. Ook hier weer citrus, kruidigheid en vooral een zoet appeltje.

Het appeltje brengt me terug naar hoe ik me Glencadam herinnerde. Een makkelijk drinkbaar glaasje dat van mij een score van 86 punten krijgt. Een prima whisky om als verrassing te mogen ontvangen.

82.41 Sprawling on the lawn

Zoals gezegd, de eerste fles die ik zelf bestelde bij de Society. Op basis van de nieuwsgierigheid naar de distilleerderij na “al die tijd” maar ook naar vatsterkte whisky ervan. De whisky is afkomstig uit dezelfde spiritbatch als vatnummer 82.29. Ook hier vond de rijping plaats in een 2nd fill ex bourbon barrel. Er werd net iets langer gerijpt zodat een 10yo whisky gebotteld kon worden. Met een ABV van 60,6% is deze net iets lichter dan de vorige fles en de oplage van 160 is significant kleiner. Deze botteling werd ingedeeld in de “Sweet fruity and mellow” range.

  • Neus: Een hele lichte kruidigheid maar vooral veel fruitige tonen van appel, peer, perzik en citrusfruit.
  • Smaak: Kruidige start, licht prikkelend van kaneel gevolgd door zoete tonen van boomgaardfruit. Ook hier weer appel, peer, perzik en citrusfruit.
  • Afdronk: Mooie lange en fruitige afdronk.

Net een beetje anders dan de andere fles maar ook ontzettend vergelijkbaar. Ook deze fles heeft van mij de score van 86 punten gekregen.

Het mooie fruitige karakter van de Glencadam spirit komt bij beide expressies prachtig tot zijn recht. De beide vaten hebben net dat beetje invloed gehad dat er wat verschillende kruidige tonen merkbaar zijn maar dat is heel subtiel. Twee flessen waar ik zeker van zal blijven genieten, vooral in het komende voorjaar en in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *