Twee keer distillery nummer 19

door | februari 17, 2022

Het valt tegenwoordig niet meer mee om whisky’s aan te schaffen die al een behoorlijke leeftijd hebben. Bij de Scotch Malt Whisky Society valt dat soms nog wel eens mee. In dit geval kocht ik twee flessen 18yo whisky van één distillery voor een zeer schappelijke prijs per fles. En dan komen ze ook nog van dezelfde spiritbatch. Ik heb zin in weer een mooi vergelijkend smaakonderzoek.

Vorig jaar kochten Peter en ik al een vergelijkbare set flessen. Twee eveneens 18yo Glen Garioch (distillery nummer 19) flessen van bottelaar Adelphi, beiden afkomstig uit één spiritbatch. Een groot verschil ten opzichte van de flessen die ik nu gekocht heb is vooral de rijping. De Adelphi bottelingen hebben 18 jaar in Sherry vaten mogen rijpen. De SMWS flessen komen uit first fill ex-bourbon barrels.

19.61 Facets and Layers

Ik was nét lid geworden van de Society en was al langer liefhebber van de whisky’s van de betreffende distilleerderij. De outturn van december 2021 werd gepresenteerd en toen stond daar dus een 18yo Glen Garioch bij met een zeer aantrekkelijk prijskaartje. Zeg nou zelf, €110 voor een 18yo single cask botteling is tegenwoordig een “schijntje” toch? Hup, in het winkelmandje…

Facets and Layers was het 61e vat dat de SMWS bottelde van distillery nummer 19. Het first fill ex-bourbon barrel leverde slechts 173 flessen op met een alcoholpercentage van 59,0%. Het proefpanel deelde deze botteling in in het Sweet Fruity and Mellow profiel.

  • Neus: Er gebeurt van alles in de geur van deze whisky. Er komen aroma’s boven van bloemen, biscuits, potloodslijpsel, zoete citrus en er is een lichte hint van tropisch fruit.
  • Smaak: Een kruidige start in de richting van kaneel. Langer in de mond ontstaat een romig mondgevoel met vanille, citrus en een halfrijpe banaan. Er is een licht drogend randje dat doet denken aan thee.
  • Afdronk: Middellang met vanille, citrus en een drogende thee sensatie.

19.66 Golden Summer Peach Gazpacho

Ik had me voorgenomen om me bij de outturn van januari 2022 netjes in te houden maar ja, als de outturn dan wordt vrijgegeven en er staat weer een 18yo Glen Garioch bij, dit keer voor slechts €90, probeer dan maar eens sterk te zijn.

De Golden Summer Peach Gazpacho is vatnummer 66 van de SMWS collectie van de distillery. Net als vatnummer 19.61 gedistilleerd in februari 2003 en gerijpt in een first fill ex-bourbon barrel. Ook hier is de oplage niet hoog met slechts 164 flessen. Het alcoholpercentage is gemeten op 57,2%. Ook deze fles is beoordeeld als Sweet Fruity and Mellow.

  • Neus: De geur is duidelijk anders dan bij de vorige botteling. Ik ruik vanille maar ook een hint van mokka. Er zijn ook tonen van boter en fruitige geuren van appel, peer en perzik. Ook lijkt er in de geur een aroma van rooibosthee door te komen.
  • Smaak: Romig met een lichte prikkel. Er is een fruitige basis met ook hier weer appel en perzik. Een licht rokerig tintje in de smaak (geroosterde noten?). Ook hier weer het licht drogende karakter in de richting van thee.
  • Afdronk: Mooie lengte, doet denken aan een fruitige thee. Drogend maar met een mooi zoetje.

Het was voor mij even wennen om Glen Garioch met deze rijping te proeven. Heel anders dan de zware sherryvat rijpingen die ik hiervoor proefde. Die rijpingen scoren bij mij dan ook nét wat hoger maar met scores van respectievelijk 86 en 87 punten zijn dit ook prachtige aanvullingen in mijn collectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *