SMWS Smokus Fruticosus

door | januari 26, 2023
SMWS Smokus Fruticosus

Nog even terug naar eind vorig jaar en meer specifiek de feestdagen. Met Kerst doen we als gezin wat vele anderen ook zullen doen. Lekker eten, lekker drinken en elkaar wat leuke cadeautjes geven. Onderling trekken we lootjes voor wat leuke kleinigheidjes en daarnaast kopen mijn vrouw en ik dan nog wat extra’s voor elkaar. Maar ja, wat zou ze dan voor mij kunnen kopen. Daar wist ik wel een antwoord op en zo stond voor mij de SMWS Smokus Fruticosus onder de kerstboom. En zeg nou zelf, dit paarse label ziet er feestelijk uit toch?

In mijn eerste jaar als lid van de Scotch Malt Whisky Society heb ik al een behoorlijk aantal flessen aangeschaft. Allemaal singlemalts, allemaal single casks. Nu zag ik wel ooit wat speciale bottelingen voorbij komen die toch net weer wat anders waren. Een ander type label, een andere naamgeving, geen codering met cijfers, een ander type whisky, een blended malt in dit geval.

De naam Smokus Fruticosus trok me direct wel aan. Het is winter dus wat mooie rokerige whisky is zeker niet verkeerd en dus ging ik de details van de fles eens bekijken. Het blijkt om een blended malt te gaan die is samengesteld uit whisky van Islay en van Orkney en als je dan even door redeneert en kijkt wat de SMWS zoal uitgebracht heeft kom je al snel uit op Caol Ila en Highland Park. Op voorhand een interessante combinatie.

De whisky heeft een leeftijd van 10 jaar meegekregen en de rijping heeft plaatsgevonden in ex Bourbon, PX en Oloroso vaten. Zonder koude filtering of bijkleuring maar wel verdund tot een sterkte van 50%, leverde deze batch 2445 flessen op.

  • Neus: Mooie turfrook, ziltig met salmiak en sigarenas. Fruitige tonen richting kersen en marmelade.
  • Smaak: Kruidig met kaneel en een licht pepertje maar niet te pittig. Vrij romig in de mond. Pure chocolade met een hoog cacao gehalte. Uiteraard ook weer mooie turf en een ziltig randje.
  • Afdronk: Het turfje blijft hangen. De rest van de aroma’s zijn helaas wat sneller weg.

Een prima whisky waarbij wat mij betreft met name de Caol Ila zijn werk doet. De afdronk had wat complexer mogen zijn maar voor mij is deze whisky zeker een score van 86 punten wel waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *