SMWS 93.185 Grubby Sweetness and Extreme Funk

door | februari 14, 2023
Grubby Sweetness and Extreme Funk

Vandaag zit een van mijn laatste aankopen van 2022 in mijn glas. SMWS 93.185 Grubby Sweetness and Extreme Funk om precies te zijn. Dit was een whisky die direct na de aankondiging al op mijn wensenlijstje stond en gelukkig lukte het me om een fles te bemachtigen. Zowel de herkomst van de whisky als de gegeven naam maakten me ontzettend nieuwsgierig.

Distillery 93 is een van de twee oude distilleerderijen die nog in Campbeltown staan en het is niet Springbank… Een Glen Scotia dus en als liefhebber kan ik zeggen dat ik al een paar hele mooie glaasjes van deze distillery heb mogen nuttigen. Zo heb ik een Cadenhead botteling in mijn kast gehad met een “funky karakter”, zo’n fles waar je óf wel van houd óf juist helemaal niet. Ik vond hem heerlijk en de naam van deze fles doet me vermoeden dat deze Glen Scotia vergelijkbaar gaat zijn.

De naam van de 185e Glen Scotia botteling werd gegeven door het proefpanel van de Scotch Malt Whisky Society en men deelde deze fles in in de categorie Oily & Coastal. Distillatie vond plaats op 7 juni 2012 en er werd 9 jaar gerijpt in een first fill ex-Bourbon barrel. Dit vat leverde 217 flessen op met een vastgesteld ABV van 58,6%.

  • Neus: Zoet met vanille, honing, citrusfruit en vers gesneden ananaspartjes. Een vettig randje dat neigt richting leer.
  • Smaak: Voor de leeftijd en het ABV vrij zacht in de mond. Een mooie, licht prikkelende kruidigheid die snel wordt overgenomen door fruitige tonen en een romige hint van melkchocolade.
  • Afdronk: Mooi lang met hints van vanille en zoet citrusfruit. Later in de afdronk komt er een licht ziltig randje naar voren.

Deze fles gaat absoluut niet richting de genoemde Cadenhead fles. Dat was een Sherry vat met wat zwavelige tonen en dát kom ik hier absoluut niet tegen. Dit is voor mij wel weer een mooi bewijs van hoe mooi een single cask gebottelde Glen Scotia kan zijn. Wat mij betreft 87 punten waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *