SMWS 154.1 Dark Cherry Danish Pastry

door | januari 17, 2023
SMWS 154.1

Met mijn collega’s had ik eerder die week al een kerstborrel meegemaakt en op vrijdag 23 december zou ik deelnemen aan een online vrijdagmiddag- / kerstborrel met leden van de Benelux afdeling van de Scotch Malt whisky Society. Door uiteenlopende omstandigheden redde ik het niet om daadwerkelijk aan te schuiven maar het sample voor deze samenkomst was al wel in mijn bezit. Nu dus maar eens even goed gaan zitten voor SMWS 154.1 Dark Cherry Danish Pastry. Ik ben benieuwd.

Distillery 154 is nieuw in het SMWS portfolio getuige ook het feit dat dit een sample is van botteling 1. Het betreft hier een Deense distilleerderij met de naam Mosgaard. De distillery richt zich op een biologische manier van whisky maken en heeft de term Organic dan ook groot op hun eigen labels staan. Het doet me een beetje denken aan de Stauning Distillery van vóór de tijd dat Diageo daar investeerde.

Foto Whiskybase.com

Het betreft hier een 5 jaar jonge whisky die in februari 2017 gedistilleerd werd. Aanvankelijk werd gekozen om de spirit te verdelen over een aantal 50 liter vaatjes met een PX verleden. Een aantal van deze vaatjes werden na ruim 4 jaar samengevoegd voor een finish van 10 maanden in een first fill PX Hogshead. De SMWS bottelde dit vat op een vatsterkte van 55,4% in een oplage van 295 flessen.

  • Neus: Rijpe kersen, bijna een kersenlikeur. Ik ruik ook kruidige tonen van het eikenhout, een hint van chocolade en wat gedroogd fruit.
  • Smaak: De alcohol bite bij het eerste slokje verraadt nog een beetje de jonge leeftijd maar voor de rest zeer smaakvol. Het gebruik van de kleine PX vaatjes heeft zijn werk goed gedaan. Ook hier weer kersen, gedroogd fruit en een hint van chocolade.
  • Afdronk: Voor zo’n jonge whisky een bijzonder lange afdronk. Een samentrekkende sensatie in wangen maar voor de rest prima. Naast kersen heb ik hier ook iets van bosvruchten.

Mosgaard wordt internationaal hoog gewaardeerd en ik kan wel begrijpen waarom ze al diverse prijzen in de wacht gesleept hebben. SMWS 154.1 is een mooie introductie van deze distillery bij de society. Wat mij betreft is deze botteling 86 punten zeker waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *