Fijne Kerst met 24.140 Sublime Nectar

door | december 25, 2021

Wat is er mooier dan gezellig met je familie de feestdagen te kunnen vieren? Een heel mooi drankje erbij nuttigen natuurlijk! Vanwege mijn werk is het niet vanzelfsprekend dat ik altijd thuis ben met Kerst maar nu heb ik toevallig wel dat geluk. Uiteraard staat er allerlei lekkers in de kast maar deze Kerst kies ik voor iets heel speciaals. Een prachtig SMWS sample dat ik laatst mocht ontvangen van Bob Wenting.

Het gebeurt niet dagelijks dat ik de kans heb een whisky te proeven die volgens Whiskybase een waarde vertegenwoordigt van ruim €2500 per fles… De Benelux afdeling van de Scotch Malt Whisky Society koos, onder andere, deze fles uit voor een sampleset die beschikbaar werd gesteld voor de leden die nu last hebben van de gevolgen van de Brexit. Ondanks dat ik persoonlijk nog geen last daarvan gehad heb mocht ik tóch zo’n setje ontvangen. Ik ben een bevoorrecht mens.

Foto Whiskykingdom.com

Het gaat om distillery nummer 24 en insiders weten dan dat het om The Macallan gaat. Botteling nummer 140 is het 140e vat Macallan dat door de SMWS gebotteld werd. Het betreffende vat is een refill sherry butt dat op 25 september 1989 gevuld werd. Dat whisky heeft maar liefst 30 jaar mogen rijpen voordat werd overgegaan tot botteling. Zoals gebruikelijk zonder bij te kleuren, te verdunnen of gebruik te maken van koude filtering. De whisky heeft een alcoholpercentage van 50,4% en dat is met die leeftijd nog best behoorlijk!

  • Neus: Ietwat wassig in de neus. Een zoet bloemige geur met ook tonen van appel, perzik en meloen. Op de achtergrond heb ik een hint van amandelspijs. Zacht en vriendelijk.
  • Smaak: Zacht en romig in de mond met heel lichte prikkel op de tong. Mooie zoete fruittonen van ook weer appel en meloen en ik proef ook weer iets van amandel. Een licht kruidig randje van zoethout en laurier en een kopje vruchtenthee brengen een licht drogend randje mee.
  • Afdronk: Een mooie lange afdronk waarbij het zachte, fruitige karakter mooi wordt aangevuld met het licht drogende mondgevoel van thee en een nootje.

Een bijzonder mooie, feestelijke whisky die van mij een score van 90 punten krijgt. Heel mooi om hier een sample van te kunnen proeven. Een volle fles in deze prijsklasse zal er nooit van komen en als ik al zoiets zou kunnen betalen dan zou ik de fles niet open durven te maken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.