Een Fruitige SMWS Flight

door | mei 1, 2022

Op het moment van publiceren ben ik met mijn oudste zoon in Edinburgh. Een paar dagen genieten van een paar mooie plekjes in Schotland en locaties bezoeken waar jullie binnenkort zeker ook weer over gaan lezen. Wat ik nu alvast kan verklappen is dat we vandaag een bezoek zullen brengen aan The Vaults, de plek in Edinburgh (Leith) waar de Scotch Malt Whisky Society is ontstaan. Een mooie gelegenheid om nog even een paar SMWS samples naast elkaar te zetten. Het zijn ook niet de minsten geloof ik…

Misschien weten jullie nog dat ik begin december een mooi setje samples ontving van Bob Wenting? Ik had net mijn lidmaatschap bekrachtigd en het betreffende setje was bestemd voor de leden in de Benelux als tegemoetkoming voor wat randverschijnselen rondom de Brexit. Van die verschijnselen heb ik geen last gehad maar ik had het geluk dat er nog een setje over was. Eerder beschreef ik al twee samples in afzonderlijke blogs. De laatste drie zet ik nu op een rijtje.

42.64 Pleasure Garden

Het voorjaar is in volle gang en we hebben al wat mooie uurtjes in de tuin mogen doorbrengen. Na de verbouwing van afgelopen jaar en de aanschaf van een Kamado barbecue kan ik wel zeggen dat dat een zeer plezierig plekje geworden is. Onze eigen “Pleasure Garden” dus maar dat heeft dan weer niets met deze whisky te maken. Het sample dat ik in mijn glas heb heeft van het SMWS tasting panel wel die naam meegekregen dus ik ben benieuwd naar het plezier dat deze whisky me gaat brengen.

Het distillerynummer waar de whisky gemaakt werd is nummer 42. Het staat voor de distillery die zich bevindt op het eiland Mull. In dit geval gaat het ook om de niet geturfde variant die er gemaakt wordt, Tobermory dus. De whisky werd gedistilleerd in september 1994 en mocht ruim 26 jaar rijpen in een 2nd fill ex bourbon barrel. Het is de 64e botteling van deze distilleerderij. Slechts 148 flessen werden gevuld en het alcoholpercentage bedraagt 48%. De engelen hebben vast al van een mooi deel genoten.

  • Neus: Marsepein en tropisch fruit brengen een zeer aantrekkelijk zoete eerste indruk. Abrikoos, mango en passievrucht met ook een hint van vers potloodslijpsel.
  • Smaak: Licht kruidig (hout) in de mond. Mooi zacht en romig. Ook hier weer tropisch fruit en een hint van amandel. Fijn!
  • Afdronk: Mooie afdronk met een klein beetje kruidigheid van het hout en vooral veel tropisch fruit.

Een hele mooie Tobermory die van mij een score van 88 punten krijgt.

70.43 Magical Spell

Dit is een whisky van een distillery waar ik volgens mij nog nooit iets van gedronken hebt. Nummer 70 staat namelijk voor de Balblair distillery in de noordelijke Highlands. Het 43e Balblair vat dat door de society gebotteld werd is, net als de Tobermory, een 2nd fill ex Bourbon vat. Het vat werd op 5 juli 1993 gevuld en na 27 jaar rijping werd het vat geselecteerd om gebotteld te worden. Er werden 171 flessen gebotteld met een ABV van 54,1%. Ik ben benieuwd hoe mijn eerste Balblair ervaring zal zijn.

  • Neus: Een zachtzoete geur van honing, mandarijn, meloen en appel.
  • Smaak: Kruidige start maar snel ook zacht en fruitig. Verwarmend en romig in de mond met ook een randje melkchocolade.
  • Afdronk: De afdronk had wat langer mogen zijn met prettige smaken van melkchocolade en zoet fruit.

Een mooi fruitbommetje dat zoals gezegd een iets langere afdronk had mogen hebben. Zoals ik hem nu beleef is ie voor mij 87 punten zeker wel waard!

115.22 Shimmering beauty of butterfly wings

In mijn actieve herinnering kan ik ook van deze distillery niet zeggen dat ik er ooit iets van geproefd heb al verwacht ik dat de kans hier groter is dan bij de Balblair. Bij het laatste sample gaat het om het 22e vat van distillery 115, Knockdu, net ten oosten van de Speyside. Om verwarring met Knockando te voorkomen wordt de whisky onder de naam An Cnoc verkocht. De eerste 100 jaar in het bestaan van Knockdu werd de whisky alleen gebruikt voor blends. Sinds het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw staat An Cnoc ook gewoon op de schappen als single malt whisky.

Dit is het oudste sample van de flight. In juni 1992 werd de spirit geproduceerd en werd er een refill Bourbon barrel mee gevuld. Na ruim 28 jaar rijpen werd overgegaan tot bottelen van de whisky. Dat leverde een opbrengst op van 148 flessen op een alcoholpercentage van 49,6%.

  • Neus: Caramel, vanille, amandelspijs, zoet citrusfruit en een rijpe zoete appel.
  • Smaak: Zacht en zoet maar ook licht kruidig. Fruitig met vooral zoete citrus en ook weer een rijpe zoete appel.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk, zoet fruit en een licht kruidig randje.

Voor mij is dit nipt de winnaar in de flight. Prachtig in balans en de afdronk laat je lekker lang nagenieten. Ik geef deze whisky daarom 89 punten.

Wat een mooi rijtje was dit. Drie keer hetzelfde vattype en een vergelijkbare rijpingsperiode en alle drie ook ontzettend mooi fruitig. Ik ga in mijn lidmaatschap op zoek naar meer van dit soort flessen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.