71.87 Cowboys of Patagonia

door | maart 20, 2022

Het is prachtig weer, de zon brengt mijn achtertuin tot een middagtemperatuur van zo’n 18 graden Celsius. Ik krijg direct zin in de zomer met barbecue en lange avonden genieten in de tuin. Daar kan zo maar eens een fijne whisky bij genuttigd worden en deze Glenburgie van SMWS, is daar uitermate geschikt voor.

Het is van misschien wel mijn favoriete distilleerderij, Glenburgie. Gebotteld door The Schotch Malt Whisky Society met het nummer 71.87 en daarbij een passende naam ‘ Cowboys of Patagonia’. Ik was niet de enige die hier wel interesse in had, want de beschikbare flessen waren binnen no time uitverkocht. Gelukkig was Jeroen zo aardig om deze fles voor mij te bestellen en behoor ik dus tot de gelukkigen die deze botteling in het bezit hebben.

Foto SMWS

Deze Glenburgie is gedistilleerd op 10 mei 2011 en is te rijpen gelegd op een Oloroso Sherry butt. Na een rijping van 8 jaar is deze whisky overgeplaatst in een heavy charred first fill puncheon, om na een totale rijpingstijd van 10 jaar, gebotteld te worden. Het vat had een opbrengst van maar liefst 548 flessen, allen gebotteld met een ABV van 58,2 %. De beschrijving van deze single malt whisky is veelbelovend en maakte mij erg nieuwsgierig. Is het een nieuw pareltje in mijn kast?

  • Neus: Karamel, noten, sinaasappel en de schil daarvan, houtskool, chocolade, kaneel en een hint van selderij. Dit alles geserveerd in een oude hooischuur.
  • Smaak: Het hoge alcohol percentage komt wel even binnen en geeft direct een warm en droog gevoel in mijn mond. Sinaasappelschil en karamel, wat vlees gerookt met zoete fruitige tonen, hout en houtskool. Peper en tijm en tropische vruchten.
  • Afdronk: Een lange afdronk met een bittersweet smokey finish.

Dit is er wel een waar ik waarschijnlijk nog veel meer in ga ontdekken! Het is echt een hele fijne whisky met veel verrassingen. Enkele druppels water hadden een negatief effect op de aroma’s in de neus, maar gaf wel weer wat rood fruit in de smaak. Deze past uitstekend bij een zomer avond na een barbecue en bij een mooi vuurtje. Erg bijzonder en daarom voor mij 90 punten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *