68.81 Something Of A Character

door | mei 12, 2022

De Scotch Malt Whisky Society is inmiddels ongeveer wel mijn favoriete onafhankelijke bottelaar geworden. Een van de leuke dingen aan de SMWS is het feit dat ze hun bottelingen indelen in smaakgebieden. Als liefhebber kun je je daar dus al op richten als je een nieuwe fles zou willen kopen. Daarnaast is het handig om te weten waar de gebruikte nummers voor staan. Zo struinde ik een tijdje geleden de website af en kwam bij deze fles terecht.

Een aantal smaakgebieden zullen me op voorhand niet zo aantrekken. De flessen die inmiddels mijn collectie sieren, komen vooral uit vijf verschillende categorieën:

  • Sweet Fruity & Mellow
  • Juicy Oak & Vanilla
  • Oily & Coastal
  • Peated
  • Deep Rich & Dried Fruits

Van die laatste categorie kwam de afgelopen maanden niet heel vaak iets uit maar toen ik het als selectiecriterium invulde bij de zoekactie naar een nieuwe fles was ik positief verrast. Distillery nummer 68 had al vaker mijn aandacht getrokken en nu deze fles ook nog in de gewenst categorie viel werd de interesse alleen maar groter. En dan de prijs… €53,40 voor een 11 jaar oude whisky van die andere distillery uit Pitlochry, Blair Athol dus. Bezocht in 2016, nog een reden om de knoop maar weer door te hakken.

Op 11 juni 2010 werd een refill re-charred hogshead gevuld met new make spirit. Na 11 jaar rijping werd dit vat de 81e Blair Athol botteling van de society. Er werden 269 flessen afgevuld op een gemeten alcoholpercentage van 58%. Uiteraard zonder bij te kleuren of koud te filteren.

  • Neus: Houtachtige aroma’s van gemalen koffie en pure chocolade. Kruidig als een kruidkoek met stukjes gedroogd fruit erin. Ook een wat vettige geur van boenwas. Interessant!
  • Smaak: Licht kruidig maar ook meteen zacht en romig. Vruchtencake met donker fruit, gedroogd fruit in de richting van dadels. Ook hier weer de aroma’s van gemalen koffie en pure chocolade maar wel wat meer op de achtergrond. De smaak is heel mooi in balans met ook weer dat vettige randje.
  • Afdronk: Prettige lengte, verwarmend met een bittertje van pure chocolade, afgewisseld met gedroogd fruit.

Is dit hogshead geslagen uit hout afkomstig van sherryvaten of is dit het effect van heel zwaar charren van Amerikaans eikenhout van bourbonbarrels? Wat het ook is, het resultaat is erg fijn en voor mij zeker een score van 89 punten waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.