53.402 You’re Gonna Need A Bigger Boat

door | juni 9, 2022

Deze fles is de tweede van distillery nummer 53 in mijn verzameling aan open flessen van de Scotch Malt Whisky Society. Terwijl ik een start maak met dit artikel is ook de derde fles inmiddels onderweg en dat maakt Caol Ila op basis van aantallen de meest populaire distillery tot nu toe. Daarnaast heeft deze fles op basis van de titel ook een streepje voor in Huize Van Gaalen. JAWS is namelijk de favoriete film van Bram en “You’re gonna need a bigger boat” is wel de meest bekende quote uit deze filmklassieker.

Vatnummer 53.402 is een zustervat van vatnummer 53.400, de fles die ik al eerder in mijn collectie had staan en ook al eerder heb beschreven. Die fles kreeg van mij een score van 88 punten mee dus mijn verwachtingen voor deze nieuwe fles zijn hooggespannen.

Distillatie van de spirit van beide vaten vond plaats op 27 april 2011. Beide vaten zijn refill Bourbon hogsheads en hebben ongeveer even lang mogen rijpen. Ook het ABV waarop beiden gebotteld zijn komen aardig overeen met in dit geval 58,1%. De oplage voor de meest recente fles is iets lager dan de eerste. Mijn fles maakt deel uit van een totaal van 280 stuks.

  • Neus: Zware teergeur vlak na het inschenken. Snel komt er een vriendelijk geur van zoet citrusfruit door met ook een hint van zoethout. De turfrook is ziltig met een salmiakrandje.
  • Smaak: Krachtige start met kruidige tonen van het hout. Ook hier weer zoete citrustonen onder een ziltige turfrook deken.
  • Afdronk: Turfrook met een zoetje van citrus zorgen voor een lange afdronk. Er is een licht drogend mondgevoel.

Ondanks de vele overeenkomsten tussen de vaten zijn er ook verschillen. Deze fles is nét wat minder subtiel dan de vorige. Nog steeds een mooie Caol Ila met 86 punten maar de eerste vond ik nét wat mooier in balans.

Wil je teruglezen wat mijn ervaringen met vatnummer 53.400 waren? Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.