53.400 Poetry in a glass

door | maart 24, 2022

Bij sommige releases van de Scotch Malt Whisky Society kun je ervan uitgaan dat ze heel snel zullen uitverkopen. Toen ik zag dat de outturn van januari in twee delen gesplitst werd en dat bij de tweede releasedatum een fles van deze distillery zou zitten, wist ik dat deze fles ook niet lang beschikbaar zou zijn. En dus zat ik op 21 januari om 10:00u paraat om mijn winkelmandje te vullen. Ik was op tijd maar is de fles ook naar verwachting?

“Poetry in a glass”… een gedicht, poëzie, het schept de verwachting van iets moois, iets subtiels. Het is mijn eerste SMWS fles met het groene seal van de Peated serie. Distillery nummer 53 staat dan ook bekend om de geturfde whisky’s die er gemaakt worden. Van de op Islay gelegen distilleerderijen is Caol Ila misschien wel mijn favoriet en daarom moest ik deze gok wel nemen.

Foto Whiskybase.com

Het gaat om het 400e vat Caol Ila dat door de SMWS werd gebotteld. Het vat is een refill ex-bourbon hogshead dat werd gevuld met new make spirit op 27 april 2011. De whisky werd na 10 jaar rijping slechts ontdaan van vaste verontreinigingen uit het vat en zonder verdere behandeling overgebracht in 298 flessen met een alcoholpercentage van 58,3%. Tijd om er eens goed voor te gaan zitten.

  • Neus: Subtiele turfrook en zoete citrustonen. een licht ziltig karakter met een hint van anijs en sigarenas.
  • Smaak: Zacht en romig in de mond. Licht kruidig maar vooral een heerlijke combinatie van turfrook en citrusfruit. Zeer aangenaam in balans.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met een mooi zoetje onder een sterke laag turfrook.

Toen ik mijn eerste glaasje van deze fles nuttigde was mijn commentaar dat de naam “Poetry in a Glass” spot on gekozen was. Nu ik er, bijna twee maanden later, nog eens goed voor ben gaan zitten, is mijn oordeel niets veranderd. Een hele fijne naturel Caol Ila die van mij 88 punten krijgt.

Een gedachte over “53.400 Poetry in a glass

  1. Pingback: 53.402 You’re Gonna Need A Bigger Boat | WhiskyOss.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *