36.188 That Floated Our Boat

door | juni 16, 2022

Ik moet toch eens een beetje gaan proberen mezelf in de hand te houden als het gaat om het aankopen van whisky maar ja, als ik dan iets zie van een van mijn favoriete distillery’s en dan ook nog eens in een favoriet SMWS smaakprofiel wordt het toch wel even moeilijk. Nou ja, deze botteling van de Scotch Malt Whisky Society belandde dus weer “gewoon” in mijn kast.

Het gaat in dit geval om een fles van distillery nummer 36, Benrinnes. Een distilleerderij waar ik al best een aantal mooie flessen van in mijn collectie heb staan en er nog een paar meer heb mogen proeven. De categorie waarin het proefpanel het 188e gebottelde vat van deze distillery indeelde is Deep Rich & Dried Fruits, zoals gezegd, één van mijn favoriete SMWS profielen.

Foto Whiskybase.com

Deze Benrinnes werd na de distillatie op 8 juni 2009 in eerste instantie te rijpen gelegd in een ex-Bourbon hogshead. Na ongeveer 10 jaar in het eerste vat werd de whisky overgezet in een first fill ex- Oloroso hogshead om nog even een mooie sherry finish te verkrijgen. Eind 2021 werd overgegaan tot botteling van het finishvat. De opbrengst van het vat kwam uit op 278 flessen met een ABV van 55,2%. Ik ben zeer benieuwd!

  • Neus: Tonen van vanille, caramel, melkchocolade en een hint van rooibosthee lossen elkaar af. Gedroogd fruit is aanwezig in de vorm van dadels en vijgen.
  • Smaak: Zacht en romig in de mond. Kruidige tonen van thee, kaneel en vanille. Sinaasappelmarmelade, melkchocolade en vijgen. Alles is mooi in balans.
  • Afdronk: Mooie lengte. Kruidig met een licht drogend tintje van thee afgewisseld met zoete sherrytonen.

Ik ben blij dat ik ook deze fles in mijn kast heb staan. Mooie balans tussen het hout en de spirit. Ik geef er een score van 88 punten aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *