35.271 Encased In Leather

door | december 19, 2021

Na twee volle dagen overwerk vanwege een heel mooi project op mijn werk, is het tijd om even te ontspannen met een heel bijzonder glaasje. Ik open de whiskykast en kom uit bij een sample dat ik meegebracht heb van mijn bezoek aan Whiskyfestival Hulst. Bij de stand van de Scotch Malt Whisky Society nam ik al een klein nipje en was direct onder de indruk. Nu is het tijd om er eens goed voor te gaan zitten.

Jullie weten dat ik inmiddels lid ben geworden van de SMWS. Het gesprek met Bob Wenting in Hulst, het nipje van twee prachtige whisky’s (die tweede volgt binnenkort zéker ook nog) en de aanschaf van een mooie sampleset voor een online tasting aan het einde van het jaar, zaten allemaal nog in het voortraject daarvan. Het slijpen van het bijltje waarmee de knoop werd doorgehakt zeg maar.

Deze botteling is afkomstig van distillery nummer 35 (Glen Moray) en daarvan is het al het 271e vat dat door de Society is verwerkt. De botteling werd uitgebracht in de Old And Dignified serie en dat begrijp ik wel. De spirit werd gedistilleerd in november 1994 en voor de rijping werd gekozen voor een first fill hogshead dat een extra toast behandeling gehad had. De whisky heeft ruim 25 jaar in dit vat mogen verblijven alvorens het werd gebotteld voor de club. Uiteraard zonder koude filtering of kunstmatig kleuren. De oplage bedraagt 230 flessen met een ABV van 56,4%.

Foto SMWS.eu
  • Neus: Kruidig met nootmuskaat en kruidnagel. Vettig van boenwas maar ook dat vettige dat je terugvindt op gedroogde pruimen, dadels en vijgen. Ik ruik ook iets van rijpe appel, banaan en zoet citrusfruit. Later (na mijn eerste slokje) komt ook een geur van potloodslijpsel en zelfs wasco krijtjes in me op. Bijzonder mooi en complex.
  • Smaak: Zacht en kruidig. Licht drogend met een hint van noten. Mooie fruittonen van zowel zoet als gedroogd fruit. De ze whisky doet me qua kruidigheid een beetje denken aan een bourbon.
  • Afdronk: Op zich een mooie lengte, licht drogend maar ook met een zoetje van rijpe appel en gedroogd fruit. Had iets langer gemogen.

Ik geef deze whisky een prachtige score mee van 89 punten. Met name de neus heeft op mij een fijne indruk gemaakt. Met een iets langer afdronk was dat zeker 90 of misschien zelfs 91 geweest. Maar ach, who’s counting…? Een heerlijke Glen Moray, dat is zeker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.