30.104 Liquid Furniture

door | december 5, 2021

Toen ik laatst op weg was vanuit Oss naar whiskyfestival Hulst maakte ik een tussenstop in Merksem. Even op bezoek bij Jonny en Eef, gezellig een kop koffie drinken, kletsen over whisky en natuurlijk wat mooie samples uitwisselen. Binnenkort zullen er weer nieuwe artikelen verschijnen in de serie over Signatory Vintage flessen van Jonny. Nu is het echter eerst tijd voor een SMWS sample dat ik die dag van hem mocht ontvangen.

Het gaat om botteling 104 van distillery nummer 30 uit het assortiment van de Scotch Malt Whisky Society. Kenners weten dan meteen dat het om een Glenrothes gaat, ik ben nog nieuw in de coderingen dus ik geef ruiterlijk toe dat ik het op moest zoeken… Al had Jonny me ook al wel verteld dat dit een mooie Glenrothes zou zijn.

De spirit werd gedistilleerd in februari 1997 en de eerste 20 jaar rijping vond plaats in een Bourbon hogshead. De whisky is gefinished in een 2nd fill red wine barrique dat een stevige char behandeling had ondergaan. Na een totaal van 21 jaar in het vat werd de inhoud, zonder kleuren, koud filteren of verdunnen gebotteld op een vatsterkte van 55,4%. Hierdoor kwamen 201 flessen beschikbaar voor de leden van de SMWS.

Foto Whiskybase.com
  • Neus: Kruidige start met soja, nootmuskaat, selderij en een hint van boenwas of ledervet. Als het glas wat langer staat komt een zoete geur van gedroogd fruit naar voren, aangevuld met pure chocolade en marmelade.
  • Smaak: Verrassend fris met een hint van verse munt. Ook hier weer kruidigheid, sinaasappelmarmelade en pure chocolade.
  • Afdronk: Middellang met zoete tonen en een lichte kruidigheid. Er blijft ook een bittertje van pure chocolade en marmelade achter.

Het SMWS proefpanel heeft de naam “Liquid Furniture” meegegeven aan de whisky. Vanuit de geur kan ik me dat een beetje voorstellen vanwege het ietwat wassige dat deze meegeeft. Een prima whisky zonder ergens echt uit te schieten. Ik geef er 86 punten aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *