3.321 Treat Yourself

door | februari 10, 2022

Tijd om weer eens een sample van de Scotch Malt Whisky Society te behandelen. Dit keer weer een sample dat afkomstig is van het setje dat ik net na de start van mijn lidmaatschap ontving van Bob Wenting. Het was al lang geleden dat ik een whisky proefde van de betreffende distilleerderij dus mijn interesse is wel gewekt, maar ja, dat heb ik eigenlijk steeds met deze bottelingen.

Bij dit sample gaat het om een whisky van distillery nummer 3. Deze distillery staat bekend om zeer subtiele Islay turfrook die ik bij de standaardbottelingen wat té subtiel vind. Al heb ik ook wel een aantal zeer mooie Bowmore whisky’s geproefd, van een expressie in mijn eigen kast is het eigenlijk al heel lang niet meer gekomen. Misschien verandert mijn beeld wel met dit sample.

Foto Whiskybase.com

Distillatie vond plaats in februari van 2004 en een deel van de gevormde newmake spirit werd gebruikt om er een 2nd fill Bourbon barrel mee te vullen. Naar verwachting zal er dus wat meer invloed van de spirit zijn dan van het vat. De oplage van deze botteling bedraagt slechts 160 flessen dus de engelen hebben een behoorlijk deel voor zich opgeëist. Het alcoholpercentage is na 16 jaar rijping vastgesteld op 55,2%

  • Neus: Een zilte rokerigheid met een hint van salmiak en gerookte zalm. Het duurt een tijdje voordat de neus verder opent om wat fruitige tonen van citrus en perzik vrij te geven.
  • Smaak: Kruidig richting thee en laurier, licht drogend. Mooi zacht in de mond. Een bittertje van geraspte citrus maar ook een mooi zoetje van perzik. Dit alles wordt weer omgeven door een ziltig rookrandje.
  • Afdronk: Middellang, lichtdrogend met zilte rook.

Ik mis in de afdronk de meer fruitige aroma’s. Ook had ik de afdronk wat langer verwacht. Geur en smaak hebben ondanks dat nog voldoende moois gebracht om een score van 86 punten van me te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *