113.46 Sweet treats amongst the hay

door | maart 13, 2022

Zoete traktaties in het hooi… Bij de Scotch Malt Whisky Society verzinnen ze prachtige namen voor hun bottelingen. Dat, de mooie flessen en natuurlijk de gimmick met de distillerycodes maakt de SMWS toch wel een bijzondere club. Inmiddels ben ik nu, pas, een kwartaal lid van de society en dat heeft al geresulteerd in een paar hele mooie flessen. Hoe zou het met deze fles zijn?

Distillery nummer 113 staat voor de Braeval distilleerderij in de Speyside. Het is een nog relatief jonge distillery die vooral produceert voor de Chivas Blends. Daarnaast kom je Braeval (of vroeger Braes of Glenlivet) eigenlijk alleen tegen bij onafhankelijke bottelaars. Zo ook in dit geval dus.

Van de op 3 maart 2009 geproduceerde new make spirit werd een gedeelte gebruikt om een first fill ex Bourbon barrel mee te vullen. Het vat werd aangekocht door de SMWS en uiteindelijk gebotteld op een aangegeven leeftijd van 11 jaar. Het vat leverde 212 flessen op met een alcoholpercentage van 60,1%. Het proefpanel heeft de whisky ingedeeld in de categorie Juicy Oak & Vanilla. Ik ga er eens goed voor zitten.

  • Neus: Hier gebeurt veel hoor! Er is een lichte kruidigheid met vanille en kaneel. Een zoete geur van verse appelmoes. Er is ook citrusfruit, ananas uit blik en passievrucht. Later komt er ook iets van Engelse drop door (kokos dus) maar ook iets van potloodslijpsel.
  • Smaak: Licht prikkelend van de alcohol maar niet vervelend. Ik proef direct kruidige tonen van laurier, gevolgd door een zoetje van tropisch fruit, appel en citrusfruit. Ook is er een bitter randje van sinaasappelschil.
  • Afdronk: Een lange afdronk met een kruidig karakter van laurierdrop, begeleid door zoete fruittonen.

Een whisky die voor zijn nog vrij jonge leeftijd behoorlijk complex is. Dit wordt een fles die vooral in de zomer mooi tot zijn recht gaat komen. Voor nu een score van 87 punten wel waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.