100.31 Two Become One

door | januari 9, 2022

Toen ik afgelopen november lid was geworden van de Scotch Malt Whisky Society was mijn oog al gevallen op botteling 100.30 maar ja, de outturn van december was ook al op komst en dat was ook weer heel uitnodigend. Daar dus even op gewacht en wat denk je, de opvolger zat er meteen bij. Ik bestelde eerst nog iets anders maar op de tweede dag van beschikbaarheid hakte ik tóch de knoop door en ging botteling 100.31 in het winkelmandje.

Tot voor kort had ik nog nooit iets geproefd van distillery nummer 100. Afgelopen jaar ontving ik echter van Jonny Coulon een aantal samples van Signatory Vintage bottelingen. Daar zat ook een hele fijne botteling van Strathmill bij. Ik was zo positief verrast dat ik besloot om uit te gaan kijken naar een mooie Strathmill expressie voor mijn eigen whiskykast.

Toen ik zag dat deze botteling werd uitgebracht in de “Deep rich and dried fruits” range, werd mijn aandacht nog eens extra getriggerd. Dat zou immers wel eens in de buurt kunnen komen van die botteling van Jonny…

Op 25 maart 2010 werd een bourbon hogshead gevuld met newmake spirit van deze distillery. Na een eerste rijping van acht jaar werd de whisky overgebracht in een first fill Oloroso hogshead. Na deze tweede rijping van 3 jaar werd de whisky eind vorig jaar gebotteld ten behoeve van de December Outturn van de SMWG. Geen bijkleuring, geen koude filtering en geen verdunning met water, gewoon gebotteld zoals de whisky in het vat zat. Het alcoholpercentage is vastgesteld op 57,9% en het vat leverde 287 flessen op.

  • Neus: Caramelfudge en fruitsnoepjes zijn zeer aanwezig. Ook aroma’s van rijpe appel, kersen, tropisch fruit, sinaasappel en gedroogd fruit komen in de geur naar boven.
  • Smaak: Licht prikkelend pepertje maar als de whisky wat langer in de mond is ontstaat al snel een romig mondgevoel. Fruitige sherrytonen van sinaasappel, appel en abrikoos maar ook weer een vleugje caramel. In de smaak komt verder een hint van pure chocolade op met een bijbehorend bittertje.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met aroma’s van fruit, caramel en pure chocolade.

Wat een heerlijke nieuwe aanwinst is dit. Ik vind hem met 88 punten zelfs nog net iets mooier dan het eerder genoemde sample van Jonny’s fles…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *