SMWS EU Roaring 20’s Virtual Tasting

door | december 30, 2021

Vlak voordat ik dan tóch besloot om lid te worden van de Scotch Malt Whisky Society besloot ik alvast deel te gaan nemen aan veelbelovende online tasting om het einde van het jaar mee te vieren. Ik zag op Facebook de aankondiging van de Roaring 20’s Virtual Tasting voorbij komen, las wat het in zou gaan houden, checkte mijn werkrooster en klikte door om te bestellen. Gisteravond was het dan zover.

De tasting is georganiseerd voor de Europese leden van de SMWS maar ook niet-leden konden de set dus kopen. Met de line up wil de Society vooruitkijken naar 2022 door een sfeer te creëren die moet verwijzen naar de jaren 20 van de vorige eeuw. Dat moet gebeuren met 5 whisky’s die allemaal een minimum leeftijd hebben van 20 jaar, een leeftijd die de jongste van de vijf inderdaad heeft. Met twee maal 26yo, een maal 28yo en zelfs een 38yo whisky moet dit een bijzonder mooie tasting worden. Het is 20:00u, 29 december 2021. Samples, glaswerk, water en schrijfwaren bij de hand. Ik ben er klaar voor.

De line up van de tasting

38.31 The Magic is so Strong

Zo heb je er nog nooit iets van gedronken en zo sluit je het jaar af met twee verschillende bottelingen van een Caperdonich whisky. Dat is namelijk de distillerynaam die schuilgaat achter nummer 38. In dit geval gaat het om het 31e vat dat de SMWS van deze voormalige distillery gebotteld heeft. De whisky heeft is gedistilleerd op 11 juli 1994 en ook 11 juli is hier een bijzondere dag vanwege de geboorte van mijn oudste zoon op die dag in 2002, toen deze whisky inmiddels 8 jaar in het vat zat dus. Rijping heeft plaatsgevonden in een 2nd fill ex-Bourbon Barrel en het proefpanel heeft de whisky ingedeeld in de Sweet, Fruity & Mellow serie.

 • Neus: Meteen een zoete geur van snoepjes, winegums. Rumachtige tonen komen ook naar boven. Later (zeker na een druppel water) komt ook een vleugje marsepein en zachte chocolade op.
 • Smaak: Mooie zachte start. Zoet, ook weer met snoepgoed. Hier wordt aangevuld met sinaasappel en hints en een mondgevoel van siroop.
 • Afdronk: Mooie lange afdronk met zoete tonen richting rum.

95.39 Indian Summer in a Japanese Garden

De oudste whisky van deze tasting is gemaakt bij distillery nummer 95 en de kenners weten dan dat het om Auchroisk moet gaan. Het 39e vat van deze distillery is een refill ex-sherry butt dat al in januari 1982 gevuld werd. De whisky heeft uiteindelijk ruim 38 jaar mogen rijpen voordat werd overgegaan tot botteling. Ongeveer een derde deel van het vat bleek aan de engelen “geschonken” te zijn waardoor nog slechts 477 gevuld konden worden. Het zal niemand verbazen dat deze fles werd gezien als Old & Dignified.

 • Neus: Een geur van zoet citrusfruit komt in me op. Mandarijnen maar ook rijpe appel. De geur heeft ook wat aardse tonen en een licht kruidig randje.
 • Smaak: Zacht, licht kruidig. Mooie zoete tonen maar ook een fris vleugje mint. Later komen ook rijpe kersen naar boven.
 • Afdronk: Mooie lengte, zoet en ook fris en kruidig. Prachtige balans tussen hout en spirit.

35.295 Mythical and Magical

Distillery nummer 35, heb ik daar laatst niet ook al iets van geproefd? Inderdaad, een prachtig sample van vatnummer 271 (Encased in Leather) passeerde onlangs nog de revue en dat was een Glen Moray whisky die een hele mooie indruk op me maakte. In deze tasting blijkt een volle zuster van het vorige sample te zitten. De distillatiedatum is hetzelfde en ook het vattype, first fill toasted hogshead, is hetzelfde. Vatnummer 295 heeft alleen nog iets langer mogen rijpen om uiteindelijk op 26 jarige leeftijd als Old & Dignified botteling uitgebracht te worden.

 • Neus: Kruidig, speculaaskruiden en donkere tonen van koffie en pure chocolade. Later komt ook banaan op en af en toe wat gedroogd fruit.
 • Smaak: Een prachtig mondgevoel! Sinaasappelsnoepjes in pure chocolade (van die ziekenhuissnoepjes). Ook weer prachtige tonen van gedroogde kruiden en op de achtergrond gedroogd fruit.
 • Afdronk: Mooie lengte met een ietwat drogend karakter. Kruidig met ook een licht bittertje van sterke koffie.

46.118 Deep Armchair Satisfaction

Wat een uitnodigende naam voor een whisky! Een luxe fauteuil om heerlijk in weg te zakken en te genieten. Tenminste, dát is de indruk die ermee gewekt wordt. Ik ben heel benieuwd wat vatnummer 118 van distillery 46, Glenlossie voor de kenners, me gaat brengen. De whisky is afkomstig uit een first fill STR Oloroso Barrique. Een sherryvat dus van circa 225 liter waarbij STR staat voor Shaved, Toasted and Recharred. Nou geldt dat overigens alleen voor de finish in de laatste twee jaar. De eerste rijpingsperiode van 26 jaar vond namelijk plaats in een ex-Bourbon barrel. Ik ben benieuwd hoe de combinatie van hout deze Old & Dignified whisky heeft gevormd.

 • Neus: Marsepein, amandelspijs, noten en karamel.
 • Smaak: In de mond proef ik direct fruitige tonen van rijpe appel en rijpe kersen maar ook is er weer een hint van het noten karakter. Karamel geeft een mooi zoet randje mee.
 • Afdronk: Een lange afdronk, kruidig, licht zoet en vooral ook een ietwat drogend karakter.

4.284 Orcadian Nights

De distilleerderij die door de Scotch Malt Whisky Society wordt bedoeld als het om nummer 4 gaat is Highland Park. Een distillery die al behoorlijk wat vaten heeft verkocht aan de SMWS, getuige ook het getal 284 dat aangeeft dat het hier om vatnummer 284 gaat. Een whisky die toevalligerwijs gedistilleerd blijkt te zijn op mijn verjaardag in het jaar 2000. Hoe mooi is dat? De eerste rijping van 17 jaar heeft plaatsgevonden in meerdere Bourbon barrels die zijn samengevoegd en verdeeld over andere vaten. Het vat dat, voor een finish van ongeveer 3 jaar, gebruikt is is een refill bourbon hogshead. De whisky is uitgebracht als zijnde een 20yo in de Lightly Peated serie.

 • Neus: Een licht vlezig turfrandje. Zoete tonen van het bourbon vat met vanille, banaan en citrusfruit.
 • Smaak: Fruitig en mooi geturfd. Banaan, citrus maar ook perzik.
 • Afdronk: Prachtige afdronk met zoete tonen onder een mooi turfrandje.

Wat een prachtige ervaring om een tasting mee te maken met dit soort whisky’s. Stuk voor stuk een score van 87 punten of meer maar de echte winnaar was wat mij betreft 95.39. De oudste en wat mij betreft nipt de beste met 89 punten. Op de voet gevolgd door 35.295 en 4.284 met 88 punten en zowel 38.31 als 46.118 krijgen wat mij betreft een score van 87 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.