SMWS 85.54 Furtive Shed Tinkering

door | april 15, 2021

Wederom een SMWS sample dat ik verkreeg uit een sampleruil met Rowald van Baardwijk. Dit keer gaat het om de 54e botteling van de distillery die bij de Scotch Malt Whisky Society bekend staat als nummer 85. De distillery is uiteraard ook gewoon bekend onder de naam Glen Elgin en voor mij persoonlijk zijn de onafhankelijke bottelingen van deze distilleerderij altijd wel een feestje.

De naam van deze SMWS botteling is, zoals steeds, weer een bijzondere verwijzing naar wat mogelijk te verwachten is in geur en smaak. “Furtive shed tinkering” laat zich door Google vertalen als “heimelijk knutselen aan de schuur”. Zou het iets met zaagsel te maken hebben? Ik ben benieuwd.

Foto Whiskybase.com

De geschiedenis van deze whisky begint eind juli 2006 als een refill ex-bourbon hogshead wordt afgevuld met new make spirit van de Glen Elgin distillery in het hart van de Speyside. Het vat mag blijven rusten tot in het voorjaar van 2019 wordt overgegaan wordt overgegaan tot botteling. Er wordt niet bijgekleurd, er wordt niet koud gefilterd en er wordt niet verdund. De vatsterkte van 55,6% wordt gehandhaafd. Het vat heeft een opbrengst van 285 flessen die allemaal hub weg naar SMWS clubleden hebben gevonden.

  • Neus: Mooi zoetje van vanille en een vleugje honing. Initieel heb ik weinig fruitige tonen maar meer een ietwat stoffig karakter. Misschien komt daar de naam wel vandaan. Als ik terugdenk aan een (heel lang geleden) vakantiebaantje dat ik ooit had, doet de geur me een beetje denken aan een zagerij voor grenenhout. Als het glas even staat, komt er voorzichtig iets van citrus door maar het blijft op de achtergrond.
  • Smaak: Een mooi pepertje op de tong dat overgaat in een romig mondgevoel. Ook hier weer het zoetje maar ook een licht bittertje op de achtergrond dat iets weg heeft van grapefruit. Later ook een fris tintje dat weer meer richting menthol gaat.
  • Afdronk: Een mooie lange afdronk waarbij een lichte prikkel wordt overgenomen door het frisse menthol tintje. Ook hier komt af en toe een licht bitter vleugje grapefruit door.

Ik denk dat ik, als het om Glen Elgin gaat, enigszins bevooroordeeld ben. Dat wil zeker niet zeggen dat ik alleen daarom dit een hele mooie dram vind. Mooi gelaagd, niet te zwaar gerijpt en dus voldoende ruimte voor het karakter van de distilleerderij. Wat mij betreft 88 punten voor deze whisky. Rowald, dank je voor dit mooie sample!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *