SMWS 41.127 Mind that big ginger fae’ moffat!

door | maart 25, 2021

Een tijdje geleden schreef ik al een serie over een aantal samples die ik van Bob Wenting had ontvangen. Het betrof allemaal samples van whisky’s die door de Scotch Malt Whisky Society waren gebotteld. Ook bij de sampleruil met Rowald van Baardwijk heb ik een aantal SMWS bottelingen in samplevorm kunnen bemachtigen. Het eerste sample dat ik ga behandelen is afkomstig van distillery nummer 41 (Dailuaine).

De Dailuaine distillery is met een jaarproductie van 3,3 miljoen liter per jaar een “werkpaard” voor de diverse blends van bottelaar Diageo. Als single malt maakt Dailuaine deel uit van de Flora & Fauna serie. Daarnaast is Dailuaine whisky een graag geziene gast bij de onafhankelijke bottelaars. Peter schreef al ooit over de Flora & Fauna versie en ik proefde al ooit Adelphi’s Laudale Batch 3. Daarnaast ligt er een hogshead van de CasQueteers te wachten tot deze op zijn vroegst eind 2022 gebotteld gaat worden. In dit vat zit ook een aandeel dat voor mij bestemd zal zijn.

Foto Whiskybase.com

Maar goed, terug naar het sample van deze fles. Het het botteling nummer 127 van distillery 41 en zoals altijd bij de SMWS heeft ook deze botteling weer een bijzondere naam meegekregen… “Mind that big ginger tae’ Moffat!” Zou het iets met de smaaksensatie te maken hebben? Zou er iets van gember in te vinden zijn? Ik ga het meemaken.

Distillatie van de spirit vond plaats in juli 2006. Er werd gekozen voor een rijping in een Oloroso sherry butt. Na twaalf jaar in dit vat werd de whisky overgezet in een uit nieuw eikenhout geslagen, zwaar gecharred, Puncheon vat. In het voorjaar van 2020 werd overgegaan tot botteling en dit leverde 557 flessen op, zonder koude filtering, bijkleuring of verdunning met een vatsterkte van 58,9%.

  • Neus: Kruidige start, bijna grain-achtig. Er komen zoete geuren op van rijpe Golden Delicious appel, zachte melkchocolade en caramel. Een aantrekkelijke neus.
  • Smaak: Het eerste wat in me opkomt is een stukje rijpe appel dat in een potje met kaneel is gevallen. Kruidig en zoet tegelijk. Achter in de mond heb ik een licht drogend mondgevoel dat doet denken aan vruchtenthee en een blaadje laurier.
  • Afdronk: Middellang met een drogend mondgevoel. Daarbij blijft het appeltje als zoete tegenhanger mooi aanwezig.

Ik vind dit een smakelijk glaasje. Ik ben er tijdens het proeven niet achter gekomen waar de naam vandaan komt. Gember heb ik er in ieder geval niet in herkend. Ik denk dat de finish deze whisky net dat mooie kruidige randje heeft meegegeven die nodig was om tot volle wasdom te komen. Wat mij betreft een score van 87 punten waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.