Signatory Vintage Inchmurrin 1993

door | november 9, 2020

Het eind van 2016 zit er aan te komen. De plannen voor de Kerstdagen zullen bij eenieder wel gemaakt zijn. Het eten, de familiebezoekjes en voor ons whiskyliefhebbers misschien ook nog wel een speciale whisky voor Kerstavond. Voor dat laatste heb ik vast nog wel ergens een mooi sample staan. Dat neemt niet weg dat ik toch nog een mooie fles wilde aanschaffen om het jaar mee af te sluiten. Gelukkig had de slijter net een levering van Van Wees Holland ontvangen.


De dozen waren nog nagenoeg gesloten toen ik afgelopen vrijdag binnenwandelde bij Slijterij Caves Hubert Zeegers in Oss. Eigenaar Jurgen had me al wel ingeseind over het feit dat er wat mooie flessen zouden binnenkomen. De timing was perfect, ik kon zelf de dozen mee uitpakken en meteen kijken of er iets bijzonders voor me bij zou zitten. Allemaal flessen van twee bottelaars die tóch al ruim vertegenwoordigd zijn in mijn collectie, Gordon & MacPhail en Signatory Vintage. Daar moest wel iets uit te kiezen zijn…

Beide “huizen” brengen mooie bottelingen op de markt maar het oog wil ook wat en daarom ga ik deze keer toch weer voor een van de binnengekomen Signatory Vintage Cask Strength flessen. Een keuze tussen een 2005 Ledaig 11yo, 1988 Balmenach 26yo, 1992 Glen Keith 23yo, 1996 Glentauchers 20yo en een 1993 Inchmurrin 22yo. Stuk voor stuk interessant maar omdat ik al een SV Ledaig , een Ultimate Balmenach en een CWC Glentauchers heb staan vallen deze 3 voor nu even af. Ik kies uiteindelijk voor de distillery waar ik hooguit pas een of twee keer iets geproefd heb. Inchmurrin it is!

Inchmurrin wordt gemaakt in de Loch Lomond distillery. Loch Lomond is gelegen op de grens tussen de Highlands en de Lowlands en is in 1964 opgericht door de voormalige eigenaren van de gesloten Littlemill distillery. Loch Lomond heeft een range dat de Loch Lomond naam draagt en een beperkte range met de naam Inchmurrin, genoemd naar een klein eiland in het meer. Officieel gebottelde Inchmurrin whisky staat bekend om een licht, bloemig en grassig karakter. Ik ben benieuwd hoe deze onafhankelijke botteling smaakt.

De whisky werd gedistilleerd op 24 mei 1993 en werd te rijpen gelegd in een hogshead met vatnummer 2846. Na ruim 22 jaar werd de whisky op 7 oktober 2015 gebotteld in 224 flessen met een vatsterkte van maar liefst 59,2%.

  • Neus: Moutig zoet, citrus, mandarijn en limoen. Vleugje van gebrande noten.
  • Smaak: Heftige start die snel overgaat in een zachter karakter. Een smaak van roomboter en citrusvruchten. Ook hier weer nootachtig, amandel.
  • Afdronk: Medium lengte, het zoetje van de mandarijn blijft wat hangen. De amandel blijft gek genoeg niet hangen in de afdronk.

Al met al weer een mooie aanwinst voor de collectie. Niet de beste Signatory die er staat toch een ruime 8 waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *