Signatory Vintage Glenrothes 1972

door | oktober 1, 2022

De volgende whisky uit mijn geboortejaar is er een die ik al ooit eerder beschreef. Ik kocht deze Signatory Vintage Glenrothes 1972 dan ook al ruim 7 jaar geleden. Het was mijn allereerste fles “geboortejaarwhisky” en toen was deze nog redelijk betaalbaar. Uiteindelijk besloot ik om deze fles met andere 72-ers te delen en daar heb ik nu dus nog een sample van over.

Uiteindelijk deelden 5 anderen mee met deze fles, zette ik een sample weg voor nu en dronk ik de rest al eerder op. Er waren wat dingen gebeurd in mijn privéleven die ervoor zorgden dat ik niet meer wilde wachten om de fles te openen en bij wijze van een opkikker voor een nieuw jaar trakteerde ik mezelf dus op dit lekkers. Ik ben benieuwd hoe mijn ervaring er nu mee is in een jaar waarin ook weer veel gebeurd is…

In oktober 1972, ik was net een week of twee daarvoor geboren, werd bij de Glenrothes distilleerderij een spirit gestookt waarmee een Sherry butt met vatnummer 12368 gevuld werd. Bottelaar Signatory Vintage kocht het vat uiteindelijk op en besloot in juni 2006 om over te gaan tot bottelen van de inmiddels 33yo whisky. Dit leverde een totale opbrengst van 549 flessen op met een alcoholpercentage van 56,6%.

  • Neus: Kruidig met mooie zoete tonen. Gedroogd fruit als dadels en pruimen maar ook ingemaakte kersen. Er lijkt ook iets van boenwas naar boven te komen. Oud eikenhout met een kruidigheid die neigt naar cacao.
  • Smaak: Prikkelend kruidig in de mond daarna snel zacht en romig. TuttiFrutti maar zeker ook weer cacao (pure chocolade) en caramelfudge. De cacao zorgt voor een wat drogend mondgevoel.
  • Afdronk: Licht drogend maar mooi van lengte. Aroma’s uit geur en smaak komen mooi terug, zowel het zoetje van het gedroogde fruit als de cacao.

Uiteraard heb ik ook even teruggekeken naar mijn eerdere notities. Over het algemeen blijven die mooi overeind. Een paar details zijn nu net wat anders, zo ook mijn beoordeling. Ik zou deze nu 88 punten geven in plaats van de 89 punten van eerder en dat terwijl ik denk dat ik hem nu lekkerder vind… Misschien lag de lat vier jaar geleden een stukje lager.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *