Signatory Vintage Cambus 1991

door | juni 10, 2021

Ik noemde deze fles al in het vorige blogje. Toen ik laatst zag dat Signatory Vintage weer een aantal bottelingen op de markt gebracht had, ging ik natuurlijk even kijken of er iets interessants voor me bij zou zitten. Over het algemeen zijn de bottelingen uit de Cask Strength serie prima van kwaliteit maar recent zijn er nogal wat bottelingen verschenen met een stevige sherry finish. Jammer genoeg had ik daar met een Linkwood geen hele goede ervaring mee. Ik was dus blij om te zien dat er dit keer ook een paar mooie grains uit zouden komen.

Van Cambus had ik al eerder flessen in huis die me zeer goed bevallen waren en laat dat nou net een van de grains zijn die er nu weer is uitgekomen. Het voordeel van single grain whisky is dat flessen van respectabele leeftijd nog steeds heel redelijk betaalbaar zijn. Probeer maar eens een single malt whisky met een leeftijd van 29 jaar te kopen voor bedrag rond de €150… De redelijke prijs is één ding, kwaliteit is een ander ding. Voor dat soort bedragen moet je ook wel iets in je glas hebben, of dat nu een single malt is of een single grain.

In dit geval had ik daar wel vertrouwen in en dus kocht ik, na een paar overdenkingen, toch maar een fles. Het is immers niet zo dat er heel veel flessen van zijn gevuld. Het refill sherry butt waarin de rijping plaats vond leverde slechts 388 flessen op die echt niet alleen naar Nederland verscheept zijn. Wat weten we nog meer? Distillatie vond plaats op 19 mei 1991 en het vullen van de flessen gebeurde op 12 maart van dit jaar. Het gebruikte vat had nummer 34105 en het alcoholpercentage bedraagt 56,9%. Tijd om te proeven!

  • Neus: Een mooie kruidige geur die ik inmiddels wel herken als “typisch grain”. Naast de kruiden ruik ik ook wat zoete geuren van caramel en melkchocolade. Er zit ook een bittertje in de geur in de richting van de schil van sinaasappel.
  • Smaak: Verwarmend in de mond. Vol en romig en ook hier weer kruidig. Ook weer een mooi zoet randje waarin heel licht de sherry invloed merkbaar is en dat vind ik heel prettig.
  • Afdronk: De afdronk is medium van lengte met ook weer de typisch kruidige tonen en een zoet randje. Later maakt het zoetje plaats voor een wat drogend mondgevoel.

Ik ben een liefhebber van dit type whisky. Ik ben liefhebber van Cambus op leeftijd. Ik geef deze whisky een dik verdiende score van 89 punten en ga hier nog een tijdje van genieten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.