Signatory Samples van Jonny, twee maal Glenlivet

door | augustus 11, 2022

De voorlopige finale van een sampleruil met Jonny Coulon. Dit keer in de serie Signatory Samples van Jonny, twee maal Glenlivet. Enerzijds omdat ik het leuk vind om twee samples van dezelfde distilleerderij met elkaar te vergelijken. Anderzijds moet een finale ook zeker wat extra’s hebben. In dit geval dus twee beoordelingen van hopelijk prachtige whisky’s van een en dezelfde distilleerderij én dezelfde bottelaar. Toch verwacht ik wel verschillen.

Ik heb al meerdere keren echte zustervaten naast elkaar gezet in een vergelijking en ook dan zie je al verschillen. Ook al is het dan vaak ongeveer dezelfde leeftijd, elk vat heeft nou eenmaal een andere invloed op de spirit. Hier gaat het om twee vergelijkbare leeftijden uit vergelijkbare vaten maar wel uit hele andere tijden in de whiskywereld.

Glenlivet 2006, cask 901006

Foto Whiskybase.com

Vatnummer 901006 is een first fill sherry butt dat op 17 oktober 2006 gevuld werd met de Glenlivet spirit. Na een rijpingsperiode van ruim 14 jaar werd op 15 februari 2021 overgegaan tot het vullen van 666 flessen whisky. Hierbij werd een vatsterkte van maar liefst 62,9%, een percentage dat mij er tegenwoordig van weerhoudt zo’n fles te kopen. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe deze me gaat bevallen.

  • Neus: Licht kruidig en ik ruik ook iets van een notig karakter. Misschien ook iets van rook. Fruitige hints van appel en abrikoos. Geen geur van een rijping in een vat met een geschiedenis van zoete sherry.
  • Smaak: Uiteraard komt de alcohol hier wel even om de hoek kijken. Stevige binnenkomst maar snel ook vol, rijk en verwarmend. Ook hier heb ik iets van een nootje, een wat drogend karakter. De hints van appel en abrikoos zijn ook aanwezig. Er is wel een mooie balans zonder echte uitschieters.
  • Afdronk: Mooie afdronk, ietwat drogend en eindigend met wat fruittonen.

Glenlivet 1997, cask 157414

Foto Whiskybase.com

Ook hier gaat het om een sherry butt. Of het ook hier een first fill vat betreft is niet bekend. De spirit ging op 6 november 1997 het vat in en op 1 juli 2014 werden 589 flessen afgevuld met de 16yo whisky. Een iets lagere opbrengst en zéker een lager ABV. Dat werd hier namelijk bepaald op 56,4%.

  • Neus: Donkere, licht zwavelige sherrytonen met caramel, chocolade en ook tabak, leer en ook leervet.
  • Smaak: Licht pepertje, misschien ook een hint van kaneel. Kruidig maar snel ook zacht en romig in de mond met zoete fruitige tonen. (rood fruit, eigenlijk wel fris)
  • Afdronk: Mooie lengte met een mooi zoetje van rood fruit.

Beiden zijn mooi op hun eigen manier. Mijn persoonlijke voorkeur gaat wel uit naar naar het tweede sample. De 2006 variant is wat mij betreft nét wat te scherp en krijgt om die reden een score van 85 punten. De 1997 fles krijgt van mij een score die twee punten hoger ligt. Net wat mooier in balans!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *