Signatory Samples van Jonny, Strathmill 13yo

door | augustus 29, 2021

Over deze botteling heb ik al diverse malen mijn gedachten laten gaan. Zal ik deze zelf aanschaffen of misschien samen met Marc zoals we dat ook met de Linkwood deden? Maar ja, die Linkwood was niet echt wat we ervan hoopten en aangezien ook hier een flinke sherry finish aan te pas is gekomen, besloten we om het met deze fles maar niet te doen. Tja, als enkele maanden later dan Jonny Coulon op bezoek is en je kan er een sample van krijgen dan is dat een mooie kans deze tóch te proeven.

Nooit eerder hebben we iets van de Strathmill distillery gepubliceerd. Ik weet niet hoe het met Peter staat maar ik geloof ook niet dat ik persoonlijk er ooit iets van geproefd heb. Wat dat betreft is dit dus ook wel weer een mooie primeur en het overschaduwen van een bekend profiel kan dus eigenlijk niet opgaan… al is het natuurlijk wel zo dat je kunt herkennen of je alleen maar sherry proeft…

Foto Whiskybase.com

De whisky werd in oktober 2006 gedistilleerd en te rijpen gelegd in een refill sherry butt. In januari 2020 werd de whisky overgebracht in een fresh sherry butt met vatnummer 6 om daarin nog eens 8 maanden na te rijpen. Eind augustus 2020 werd uiteindelijk overgegaan tot botteling. Dat gebeurd op een vatsterkte van maar liefst 61,2%. Zonder koude filtering, bijkleuring of verdunning leverde het vat een opbrengst op van 706 flessen.

  • Neus: Zacht, donker fruit, gedroogd fruit, caramel en een vleugje boenwas.
  • Smaak: Licht prikkelend van de alcohol maar niet storend. Romig maar ook licht drogend in de mond (tannine?). Pure chocolade, gedroogd fruit en kruidige tonen van het hout.
  • Afdronk: Mooie lengte. Een bittertje van de chocolade en fruitigheid van rijpe kersen en gedroogd fruit.

Naar mijn idee is dit ook weer een voorbeeld van heel veel sherry. Toch is het bij deze whisky niet storend waar ik dat bij de Linkwood wel vond. Misschien is dat wel het voordeel van het niet bekend zijn met het distillery profiel… Jonny, dank je voor dit mooie sample. Wat mij betreft een score van 87 punten waard.

Een gedachte over “Signatory Samples van Jonny, Strathmill 13yo

  1. Pingback: 100.31 Two Become One | WhiskyOss.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.