Signatory Samples Van Jonny, Pulteney 2008

door | juli 21, 2022

Af en toe maak ik voor Wijnhuis Oss een beschrijving van de Whisky van de Maand en onlangs passeerde daar de Old Pulteney 12yo de revue. Ik was positief verrast en dook al snel in mijn samplevoorraad. Had ik niet toevallig iets van deze distillery staan? Jazeker, een Signatory Vintage sample dat ik mocht ontvangen van Jonny Coulon.

Wat me vooral opviel aan de huidige standaard botteling was de mooie frisse fruitigheid die er naar voren kwam. Appel, een mandarijntje en een vleugje rijpe banaan maar ook een licht drogende kruidigheid en een licht ziltig randje maakten dit voor mij een plezierig glaasje en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe deze caskstrength 12yo zich daartoe verhoudt.

Foto Whiskybase.com

Voor deze botteling werd de spirit gedistilleerd in mei 2008. Op de 27e van die maand werd een aantal refill Bourbon barrels gevuld en te rijpen gelegd. Bottelaar Signatory Vintage combineerde een aantal van deze barrels voor een tweede rijping van 33 maanden in een fresh Sherry butt. Uiteindelijk werd dit vat als single cask gebotteld op een leeftijd van 12 jaar. De alcoholische sterkte van het wat werd daarbij vastgesteld op 56,6% en het vat had een opbrengst van 679 flessen.

  • Neus: Licht zwavelig in de neus alsof er op afstand een lucifer is uitgeblazen. Als dit wegtrekt komt een friszoete fruitigheid boven. Ook zijn er tonen van caramel en chocolade.
  • Smaak: Kruidig maar ook romig. Fruitige tonen op de achtergrond. Meer tonen van caramel en chocolade.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met voornamelijk ook weer caramel en chocolade.

Het lichte zwaveltje in de neus verraste me. Je zou zeggen dat de stills van de Pulteney Distillery met hun vorm een grote contacttijd van de damp met het koper bewerkstelligen en daardoor juist de zwaveltonen elimineren. Misschien dat dit dan uit het vat komt?

De invloed van de finish is behoorlijk merkbaar als ik dit vergelijk met de originele 12yo botteling. Net niet teveel maar toch. Gelukkig is er nog wat van de originele frisse fruitigheid over. Genoeg voor een score van 87 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *