Signatory Samples van Jonny, North British 29yo

door | oktober 24, 2021

Het laatste sample in deze serie is er een waar ik ook weer hoge verwachtingen van heb. Natuurlijk is bottelaar Signatory Vintage vaak een garantie voor een mooie whisky. Daarnaast mag inmiddels bekend zijn dat ik een liefhebber ben van oudere single grain whisky. Laat dit nou een oudere single grain whisky zijn van Signatory Vintage… Ik ben zeer benieuwd.

De North British Distillery is al sinds 1885 gevestigd in Edinburgh. Het is een van de grootste distilleerderijen op het gebied van singlegrain whisky met een productiecapaciteit van maar liefst 70 miljoen liter alcohol per jaar. Veruit het grootste deel van de jaarproductie wordt gebruikt in vele bekende blends. Soms worden er echter ook vaten verkocht aan onafhankelijke bottelaars zoals dat ook in dit geval gebeurde.

Foto Whiskybase.com

Het vat waar dit sample uit komt is een refill sherry butt met vatnummer 262082. Het vat werd gevuld op 2 september 1991 en op 25 november 2020 werden er 381 flessen gevuld met de in dit vat gerijpte whisky. Er werd niet gekleurd of koud gefilterd en er werd niet verdund. De vatsterkte werd vastgesteld op 49,2%. Na een rijping van 29 jaar is er dus ongeveer de helft van de inhoud van het vat overgebleven. De engelen hebben waarschijnlijk van hun deel genoten. Ik ben benieuwd naar wat ze over hebben gelaten.

  • Neus: Prachtige kruidigheid met laurier, nootmuskaat en een vleugje gember. Donker fruit, gedroogd fruit en pure chocolade bevestigen de invloed van het sherryvat.
  • Smaak: Romig, kruidig en vol in de mond. Stevige sherrytonen met gedroogd fruit en pure chocolade.
  • Afdronk: Lang, zoet en kruidig met een hint van laurier en een bittertje van chocolade.

Ook dit is weer een single grain whisky die mij zeer kan bekoren. Ik geef er een score van 88 punten aan. Jonny, bedankt voor de mooie samples!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *