Signatory Samples van Jonny, Mortlach 11yo

door | juli 29, 2021

Voor mij is de vakantie begonnen en dat betekent dat ik me eens lekker ga toeleggen op een aantal samples dat ik nog heb staan. Zo staan er nog enkele samples van Rien Caarels, Rowald van Baardwijk, Marc van Grunsven en Peter Boeringa. Onlangs ontving ik van Jonny Coulon ook nog wat mooie samples van nieuwe Signatory Vintage flessen die hij had aangeschaft. Laat ik daar maar eens mee beginnen.

Onlangs is er weer een aantal mooie bottelingen van de bottelaar uit Pitlochry uitgekomen. Een van die bottelingen, een 29yo Cambus die ik enkele weken geleden al beschreef, vond zijn weg al naar mijn eigen kast. Over andere exemplaren heb met regelmaat al getwijfeld of ik ze zelf zou aanschaffen. Gelukkig kan ik nu via Jonny toch een aantal van deze flessen proeven.

Deze Mortlach is ook zo’n fles die ik meerdere keren al bijna in het digitale winkelmandje had liggen maar tóch hield iets me steeds tegen. De ervaring met de Linkwood die ik deelde met Marc zorgde dat ik toch wat huiverig bleef voor deze fles. Zou de sherry finish niet te zwaar zijn en zou dat niet te overheersend zijn voor het Mortlach profiel? Ik kan het zelf gaan ervaren met dit sample.

De spirit voor deze whisky werd gedistilleerd in februari 2010 en de initiële rijping werd gedaan in refill hogsheads. Enkele van deze hogsheads werden overgezet in een fresh sherry butt met vatnummer 10. In dit vat werd de whisky vervolgens 15 maanden gefinisht. Je zou met zo’n lange finish ook gewoon over een tweede rijping kunnen spreken. De totale periode in het vat is in ieder geval de 11 jaar gepasseerd aangezien in april van dit jaar werd overgegaan tot botteling. Het butt leverde 704 flessen op met een vatsterkte van 57,8%. Er werd niet bijgekleurd of koud gefilterd.

  • Neus: Veelbelovend! Ik ruik pure chocolade, gedroogd fruit (donkere pruimen, dadels), sinaasappelmarmelade en op de achtergrond ook een rijpe appel die ik vaker bij Mortlach heb kunnen ontdekken.
  • Smaak: Licht kruidige start. Vettig in de mond, vol en romig. Ook hier weer zoete tonen van gedroogd fruit en een bittertje van pure chocolade. Er is een mooie balans tussen het vat en het distillaat. Gelukkig!
  • Afdronk: Mooie lengte met zoet en een bittertje.

Ja, deze had ik best aan kunnen schaffen en misschien ga ik dat ook nog wel doen maar ja, er staan inmiddels ook al weer andere flessen op de planning… In ieder geval ben ik blij dat ik deze mooie Mortlach nu heb kunnen proeven. Ik geef er een score aan van 88 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.