Signatory Samples van Jonny, Craigellachie 2008 voor Die Whiskybotschaft

door | april 3, 2022

Het is weer eens tijd om de doos met samples in te duiken. Onlangs zijn er via Jonny Coulon weer nieuwe samples aangeleverd maar eerst moeten er nog enkelen van de vorige serie geproefd worden en dit is er een van. Dit sample bracht ik mee van mijn bezoek aan Jonny en Eef op weg naar de eerste editie van Whiskyfestival Hulst.

Jonny heeft een paar vaste adressen waar hij zijn Signatory Vintage aanschaft. In Nederland heeft The Old Pipe bijvoorbeeld zijn aantrekkingskracht maar iets verder weg, net over de grens met Duitsland, komt Jonny graag bij Die Whiskybotschaft, een winkel die een dusdanig goede band heeft met de bottelaar dat ze al meerdere eigen bottelingen vanuit de warehouses in Pitlochry hebben kunnen laten komen. Zo ook deze Craigellachie.

Deze botteling is een gedeelte van vatnummer 900619. Voor Die Whiskybotschaft werden 360 flessen afgevuld als Private Edition No. 7, de zevende editie van hun private botteling dus. Op het label prijkt de bijzin “The 7th son of the 7th son” naar het welbekende nummer van Iron Maiden. Zou de whisky net zo heavy zijn als de muziek?

Foto Whiskybase.com

Distillatie vond plaats in juni 2008. De spirit werd te rijpen gelegd in een sherry butt en na ruim 11 jaar rijpen werd in januari 2020 overgegaan tot botteling. Het alcoholpercentage is vastgesteld op 61,8%, er is niet bijgekleurd maar mogelijk wel koud gefilterd. (iets dat ik niet helemaal begrijp met dit hoge ABV)

  • Neus: Zwavelige tonen, vlezig. Dit trekt langzaam open naar kruidig met ook geuren van fruit (kersen), boenwas en tabak.
  • Smaak: Gelukkig hier geen zwavelige tonen. Prikkelend op de tong vanwege de alcohol. Kruidige tonen hebben de boventoon maar er is ook wat donker fruit. Veel invloed van het vat waardoor er net te weinig balans is met het distillerypatroon.
  • Afdronk: Minder lang dan ik zou verwachten. Ietwat drogend met kruidige tonen vaag een rijpe kers.

De zwavelige start bij de neus schrikte me wat af maar dat bleek gelukkig mee te vallen. Op zich een prima kwaliteit maar niet helemaal mijn smaak. Iets teveel nadruk op de kruiden naar mijn idee maar zeker nog wel een 85 score waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *