Signatory Samples van Jonny, Caperdonich 1995 Signatory Vintage 30th Anniversary

door | december 26, 2021

Tweede Kerstdag is volgens mij nergens anders dan in Nederland een feestdag maar ik vind toch dat ik er een feestje van mag maken. Deze Kerst een keer niet werken maar gewoon lekker met de hobby bezig zijn en dan ook maar meteen met een heel bijzonder sample. Ik kreeg het sample van Jonny Coulon toen ik hem bezocht op weg naar Whiskyfestival Hulst en nam me direct voor dat het deze Kerst zou worden genuttigd.

In 2018 bestond bottelaar Signatory Vintage 30 jaar. Dat was voor eigenaar Andrew Symington een mooie gelegenheid eens door de warehouses in Pitlochry te struinen, op zoek naar vloeibare pareltjes. Dit leverde een aantal prachtige bottelingen op, stuk voor stuk prachtig vormgegeven en verpakt én voorzien van een bijbehorend prijskaartje. Deze Caperdonich uit 1995 was één van de vaten die deel uit mochten maken van de 30th Anniversary reeks.

De Caperdonich distillery werd in 1898 opgericht als de tweede Glen Grant distillery. Na slechts vier jaar productie sloot de distillery haar deuren en dat bleef zo tot eind jaren ’60 van de vorige eeuw. Na een aantal jaren onder de vlag van Glenlivet Distillers Ltd, Seagram en uiteindelijk Pernod Ricard kwam er in 2002 een definitief einde aan Caperdonich. Gelukkig zijn er nog wel vaten whisky beschikbaar die het verhaal in leven houden.

Foto Whiskybase.com

Voor mij is het op zeker de allereerste keer dat ik een Caperdonich in het glas heb en ik weet dus totaal niet wat ik van de spirit moet verwachten maar dat zal de pret zeker niet drukken. De whisky werd in juni 1995 gedistilleerd toen Seagram nog de eigenaar was. Voor de rijping werd gekozen voor een Refill Sherry Hogshead. In juli 2018 werd het vat geselecteerd en gebotteld op een vatsterkte van 58,4%.

  • Neus: Kruidig en mooie zoete geuren. Vanille maar ook iets van tabak, van die dunne vanillesigaartjes. Fruitig in de richting van rijpe peren en dat heb ik niet vaak in een whisky. Bijzonder!
  • Smaak: Mooi romig in de mond. Fruitig met ook hier weer een peertje maar ook een licht bittertje van sinaasappelrasp. Langzaam komt ook een vleugje chocolade door. De pure variant.
  • Afdronk: Een mooie afdronk die voor mij wel iets langer had mogen duren. Een heel licht bittertje maar vooral zoete fruittonen.

Ook dit is weer een hele mooie dram voor de feestdagen! Ik geef er een dik verdiende 89 punten aan met de aantekening dat een iets langere afdronk zeker een score van 90 had opgeleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *