Signatory Samples van Jonny, Caol Ila 9yo

door | oktober 17, 2021

Het vorige blogje hielp me eraan herinneren dat ik nog een mooi Caol Ila sample in mijn kast moest hebben staan. Weten jullie nog, die keer dat Jonny Coulon bij me langs kwam met een paar hele mooie Signatory Vintage flessen? Daar zat dus ook een Caol Ila bij. Het sample van Harro was iets ouder maar in dit geval gaat het wel om een heel andere vatrijping dan bij dat sample. Ik ben benieuwd naar de verschillen.

Ging het bij het vorige sample nog over een hogsheadgerijpte whisky, nu zit er een whisky in het glas met een volledige rijping op een Refill Sherry Butt. Het vat kreeg nummer 316648 mee toen het op 22 september 2010 gevuld werd. Op 3 juni 2020 werd het vat geleegd in 657 flessen zonder dat daar verdunning voor nodig was. Er werd ook niet koud gefilterd of bijgekleurd. De gemeten vatsterkte is 60,1%.

Foto Whiskybase.com
  • Neus: Kruidige geur in de richting van nootmuskaat onder een mooi dekentje van turfrook. Donker fruit, gedroogd fruit ook. Ook hints van caramel, pure chocolade en sinaasappelmarmelade.
  • Smaak: Mooi zacht en romig in de mond. Natuurlijk een lichte prikkel maar gezien het ABV valt het alleszins mee! Ook hier weer kruidig met mooie zoete tonen en een prachtig gebalanceerde invloed van de turfrook. Ik krijg hier ook iets van een drogend karakter dat naar noten neigt.
  • Afdronk: Mooie turf, een mooi zoetje van caramel en donker fruit en ook hier het licht drogende karakter. Een prachtige lange afdronk!

Ik koop tegenwoordig niet snel meer een fles die op of boven de 60% alcohol zit. Ik heb daar de laatste tijd wat wisselende ervaringen mee maar ik ben blij dat ik deze Caol Ila nu eerst heb kunnen proeven… Hiervan mag een hele fles naar Oss komen hoor! Wat mij betreft 89 punten waard.

Jonny, dank je voor dit prachtige sample.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *