Signatory Samples van Jonny, Blair Athol 12yo

door | september 18, 2021

Na het sample van de Signatory Vintage Dalmore die ik van Peter Boeringa ontving, is het nu weer tijd voor een sample dat ik van Jonny Coulon mocht ontvangen. Zelfde bottelaar, andere distilleerderij. In dit geval een whisky van een distillery die we in 2016 bezochten.

In 2016 waren wij in Schotland en bezochten toen de plaats Pitlochry en de daar gevestigde distillery’s. Eerst werd Blair Athol aangedaan en vervolgens Edradour, tevens het “huis van Signatory Vintage”. Bij de tweede kocht ik toen een hele mooie SV botteling van de eerste. Nu heb ik de kans weer een Blair Athol van deze bottelaar te kunnen proeven.

Foto Whiskybase.com

Deze botteling is er weer een die ontstaan is uit een sherryfinish. Na de distillatie van de spirit werd deze namelijk in april 2008 te rijpen gelegd in refill hogsheads. Drie van deze hogsheads werden in 2019 geselecteerd voor een finish van maar liefst 23 maanden in een fresh sherry butt met vatnummer 1. Zonder verdunnen, koud filteren of bijkleuring leverde dit vat in februari van dit jaar een opbrengst op van 662 flessen op met een alcoholpercentage van 54,4%.

  • Neus: Meteen een herkenbare geur van gedroogd fruit met rozijnen, pruimen en dadels. Ook zoete geuren van rijpe kersen en een zoete appel. Kruidig met wat kaneel. Een mooie zoete sherry geur.
  • Smaak: Kruidig met een pepertje en wat kaneel. Zoete tonen van gedroogd fruit en een zoete appel. Mooi romig in de mond. Aan het einde ook wat frisse munt.
  • Afdronk: Zoet met een fris tintje. Een mooie lengte van de afdronk. Doet een beetje denken aan zoete pijptabak.

De botteling die ik zelf kocht in Pitlochry betrof een 23yo hogshead rijping. Een whisky die ik destijds een score meegaf van 87 punten. Deze sherry finish schaal ik nét een puntje hoger in. Een voorbeeld van een hele mooie finish. Het sherry gehalte overheerst wel het distilleryprofiel maar het fijne karakter van de fles overheerst. Voor mijn gevoel doet deze ouder aan dan wat de werkelijke leeftijd is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.