Signatory Samples van Jonny, Allt-a-Bhainne 2000

door | april 28, 2022

Ik heb mezelf ten doel gesteld dat, voordat ik aan de nieuwe serie samples begin, eerst de whiskysamples van de vorige ruil met Jonny Coulon geproefd moet hebben. Er moet immers wel een soort van chronologie zijn in wat er mijn whiskyleven gebeurt niet dan? In het glas heb ik daarom nu het laatste whiskysample van de ruil die plaatsvond bij Jonny thuis, toen ik op weg was naar Whiskyfestival Hulst.

Dit sample komt van een fles waarvan Jonny me zei dat ik deze in ieder geval moest proberen. Enerzijds omdat ik nog nagenoeg geen ervaring heb met de distillery, anderzijds omdat dit volgens Jonny écht een topwhisky is. Iets nieuws proberen vind ik altijd leuk maar het enthousiasme van Jonny overtuigde me al helemaal om een sampleflesje af te vullen voor thuis.

De whisky is afkomstig van de Allt-a-Bhainne distillery in de Speyside. De distillery is de jaren ’70 van de vorige eeuw opgericht om voornamelijk te distilleren voor de blends van Chivas Regal. Allt-a-Bhainne komen we verder alleen tegen bij onafhankelijke bottelaars al schijnen er in het Verenigd Koninkrijk wel single malt versies beschikbaar te zijn. In dit geval gaat het om een aantal hogsheads die door Signatory werden aangekocht en werden samengevoegd voor een finish in een sherry butt.

Foto Whiskybase.com

Distillatie vond plaats in juli 2000. De newmake spirit werd te rijpen gelegd in hogsheads en minimaal 2 (misschien 3, afhankelijk van het deel der engelen) werden samengevoegd in een sherrybutt met vatnummer 3. Na een finish van 8 maanden in dit vat werd in april 2021 overgegaan tot het vullen van 703 flessen met de 20 jaar oude whisky. De kleur is niet gemanipuleerd en er is ook niet koud gefilterd of verdund. De vatsterkte van het butt is vastgesteld op 52,4%.

  • Neus: Een mooie zachte geur van zoete sherry, PX vat? Een lichte kruidigheid is ook aanwezig maar ik neig hier toch vooral naar melkchocolade, gedroogd fruit en sinaasappelmarmelade. Er hangt ook een licht rokerig randje boven het glas. Een stevig gechard vat? De kleur suggereert in ieder geval van wel.
  • Smaak: In de mond is het juist het kruidige dat de start pakt maar direct komen ook de zoete tonen door. De chocolade lijkt hier wel een wat hoger gehalte cacao te bevatten. Af en toe proef ik ook een klein beetje menthol maar ook weer een vleugje rook.
  • Afdronk: Mooie afdronk met vooral chocolade en die hint van rook.

De invloed van de finish is zeer groot. Zo groot dat ik zelfs denk dat de initiële rijping in de hogsheads (veel) te weinig gedaan had in de optiek van Andrew Symington. Dan is het wel mooi om te merken dat een weloverwogen finish in een zeer actief vat alsnog een hele mooie whisky kan opleveren. Ik geef er 88 punten aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *