Sampleruil met Harro Hildering, Mortlach 12yo Signatory Vintage

door | december 28, 2021

Over Signatory Vintage én over Mortlach verschenen al behoorlijk wat artikelen. Ook Mortlach die door deze bottelaar uitgebracht werd kwam al ooit eerder aan bod. Zo was er eind vorig jaar een prachtig sample in een serie van Peter van Vliet en eerder dit jaar een net zo mooi sample van Jonny Coulon. Vandaag is Harro Hildering de leverancier van het kleine flesje vloeibare goud uit de Speyside.

Vergeleken met de twee eerder genoemde samples is er wel een groot verschil. Het sample van Peter kwam van een botteling die 24 jaar mocht rijpen in een Sherry butt, de botteling waar het sample van Jonny vandaan kwam had een zeer geslaagde finish gehad in een Fresh Sherry butt na een eerste rijping in meerdere hogsheads. Deze botteling heeft niets met sherry vaten te maken gehad maar is afkomstig uit een samenvoeging van meerdere Bourbon barrels. Dat zal een heel andere beleving gaan geven denk ik zo.

Foto Whiskybase.com

De distillatie van deze whisky heeft plaatsgevonden in maart van 2008. De spirit werd te rijpen gelegd in Bourbon Barrels en drie daarvan werden geselecteerd om samen deze botteling te vormen. De gezamenlijke sterkte is gemeten op 56,8% en samen leverden de vaten een oplage van 710 flessen op. Er is niet bijgekleurd en er is geen gebruik gemaakt van koude filtering.

  • Neus: Zoet met fruitige tonen en suikergoed. Winegums en van die gesuikerde spekkies maar ook een rijpe appel, honing en zoet citrusfruit. Wat langer in het glas komt er ook een hint van vruchtenthee boven.
  • Smaak: Licht prikkelend maar ook romig in de mond. Zoet en verwarmend. Ook weer appel en zoet citrusfruit. De vruchtenthee geeft een licht drogend randje mee.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk waarbij het drogende randje en de fruittonen elkaar prachtig aflossen.

Ik heb zeker al meer mooie bourbonvat gerijpte Mortlach geproefd maar vaak worden de sherryvatrijpingen wat hoger ingeschaald. In dit geval durf ik best te zeggen dat deze botteling wat mij betreft kan wedijveren met hele mooie sherryrijpingen. Een hele mooie combi van de barrels die wat mij betreft 89 punten mee krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *