Ledaig 12yo door Signatory Vintage

door | maart 28, 2021

De volgende trip naar bekende slijterijen wordt alweer gepland en dat bracht me op het idee deze aankoop van de vorige reis eens te gaan proeven. Marc kocht deze Signatory Vintage Ledaig bij Whisky Van Zuylen, het laatste adres van die dag. Het duurde nog tot aan de winter voordat de fles open ging en toen dat gebeurde ontving ik van Marc dit mooie sample.

Daar waar ik op zoek was naar de Glenallachie van dezelfde bottelaar was Marc vooral op zoek naar enkele mooie turfwhisky’s. CHAOS batch 1, met een hoog Caol Ila gehalte, belandde bij Passie voor Whisky al in de winkelmand en bij Van Zuylen vond Marc dus deze geturfde variant van de Tobermory Distillery.

Foto Whiskybase.com

De whisky werd gedistilleerd in juni 2007. Rijping vond plaats in een Refill Sherry butt met vatnummer #700555 tot er in februari 2020 werd overgegaan tot botteling in de Cask Strength Collection. De leeftijd komt daarmee dus op 12 jaar. Het vat leverde 604 flessen op met een vatsterkte van 59,8% en dat alles zonder bijkleuring of koude filtering.

  • Neus: Subtiele turfrook met een licht vlezige achtergrond. Er komen ook zoete tonen op waarbij ik vooral gedroogde abrikoos herken. Bijzonder…
  • Smaak: Een mooie start, licht kruidig met een mooi subtiel randje turf. Ook hier weer mooie zoete smaken van gedroogd fruit. Er is een mooie balans tussen de invloed van het vat en de spirit waarmee het gevuld werd.
  • Afdronk: Lange afdronk. Een zoetje met een fijn randje turfrook.

Deze whisky is subtiel over de gehele linie. Een prachtige aankoop Marc! Wat mij betreft 88 punten waard.

2 gedachten over “Ledaig 12yo door Signatory Vintage

  1. Marc van Grunsven

    Ik kan me helemaal vinden in je smaaknotities. Met name het subtiele karakter icm toch een behoorlijk hoig ABV bevalt me uitstekend. Een fijne aankoop.
    Er is nog zo’n 1/3 aanwezig dus een refill zit er nog wel in…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.