Glenallachie 12yo, Signatory Vintage op herhaling

door | juli 15, 2021

Ik nuttig nu al een behoorlijk tijdje whisky’s die op vatsterkte zijn gebotteld. Vaak zijn dit whisky’s uit een enkel vat of een combinatie van slechts een paar vaten en op de een of andere manier merk ik dat de inhoud van deze flessen toch wel wat verandert met tijd en zuurstof. In de meeste gevallen die ik tot nu toe heb meegemaakt werd de whisky er mooier op. Bij deze Glenallachie gebeurde wat mij betreft het omgekeerde en dus moest er iets gebeuren.

Op 18 maart publiceerde ik de eerste blog over deze fles die ik vorig jaar bij Passie voor Whisky kocht. Een 12yo Glenallachie van Signatory Vintage op een vatsterkte van 64,8%. In die blog gaf ik de whisky een score mee van 88 punten en daarbij noteerde ik al dat die score gold voor een glaasje waarbij een theelepeltje water was toegevoegd.

De laatste tijd merkte ik dat ik eigenlijk met een theelepeltje water eigenlijk niet meer genoeg had om echt van deze whisky te genieten en dus vond ik dat het tijd werd voor een drastische maatregel. Ik had nog 35cl sampleflessen staan en dus besloot ik de inhoud van de Signatory fles over te schenken. Er bleek nog 225ml in de fles te zitten. Door dit met water aan te vullen tot 300ml heb ik nu een alcoholpercentage van circa 48,5% bereikt in het kleinere flesje. Dit brengt me op de volgende nieuwe notities:

  • Neus: Het fruitige is er nu weer heel mooi, bosvruchten, cassis, een vleugje caramel. Dit is waar ik de hoge score voor heb gegeven.
  • Smaak: Ook hier weer een mooi fruitige Glenallachie maar nu ook nog eens heel prettig drinkbaar… Misschien wel te prettig?
  • Afdronk: Het water zorgt wel voor een wat kortere afdronk maar nog steeds is er het mooie bosvruchten karakter dat ook hier mooi aanwezig blijft.

Ik ben blij dat ik deze vrij drastische stap heb genomen. Voor sommigen zal het vloeken in de kerk zijn en dat kan ik ook begrijpen. Ik ben echter wel van mening dat als een fles je op enige wijze tegen gaat staan, en dat deed deze op den duur, dan kán een ingreep als deze heel mooi zijn om het genot weer terug te brengen. Experimenteer en leer!

Lees hier nog eens de originele blog terug die ik over deze fles publiceerde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.