Een Mortlach van Signatory Vintage

door | november 8, 2020

Mortlach is een distillery met een zeer bijzonder karakter die een whisky produceert die al jarenlang zeer geliefd is in de blendindustrie. Mortlach is een onderdeel van het Diageo concern en is één van de belangrijke bestanddelen van de Johnnie Walker blends. Daarnaast wordt een aantal officiële bottelingen uitgebracht.


De fles die ik vandaag aan jullie presenteer is er een uit de Unchill Filtered serie van bottelaar Signatory Vintage. Deze serie staat bekend om de beperkte oplage (in dit geval zijn 2 hogsheads gebruikt), de natuurlijke kleur en uiteraard het niet koud filteren voorafgaand aan botteling. Het alcoholpercentage is in deze serie wel teruggebracht naar 46%. Botteling heeft plaatsgevonden na ruim 18 jaar rijping en toch betaalde ik voor deze fles (0,7liter) nog geen €60,00… Mind you, een 0,5liter fles van de 18yo distillery botteling kost je al snel €250,00…

Heel even terug naar het bijzondere karakter van de distillery. Met 3 wash-stills en 3 spirit-stills op zich is niets geks aan de hand natuurlijk. Het gaat er meer om hoe de verschillende vloeistof en dampstromen door de installatie gestuurd worden om tot een totaal (berekende) destillatie van 2,81x te komen. De meeste Schotse distillery’s distilleren immers 2x en de Ierse distillery’s doen dat meestal in 3 stappen. Mortlach zit er tussenin en dat wordt bereikt door het mengen van 3 verschillende spiritstromen waar ook nog eens voor- en nalopen van de distillaties in worden teruggevoerd. De samengevoegde spiritstromen worden goed gemengd en vervolgens worden de vaten ermee gevuld.

In het geval van mijn fles betreft het dus een samenvoeging van twee hogsheads met vatnummers 7168 en 7169. Het betreffende distillaat is geproduceerd op 2 juni 1997 en gebotteld 7 januari 2016. Genoeg over de achtergrond, tijd voor de inhoud!

  • Neus: Fruitig als bij zuurtjes, honing, rijpe banaan en na verloop van tijd komt ook een vleugje amandel boven.
  • Smaak: Vol en wassig. Zoete honing, banaan, citrusvruchten en een lichte kruidigheid.
  • Afdronk: Mooie lengte. Warme zoete afdronk met een lichte kruidigheid die vooral voor in de mond een lichte prikkeling achterlaat. Ook iets metaal-achtigs in de afdronk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *