Scotch Universe, Titania I

door | augustus 26, 2021

Een paar maanden geleden deed ik met Marc van Grunsven een slijterreisje naar het noorden van het land. Een van de flessen die er mee naar mijn whiskykast gingen was de Pegasus VI van bottelaar Scotch Universe. Ik wist toen al wel dat dat niet mijn enige fles van deze bottelaar zou blijven en toen ik onlangs toch weer in het hoge noorden moest zijn, bestelde ik maar vast een mooi exemplaar Bij Thijs in Vlagtwedde.

Ik vind deze flessen wel een mooie uitstraling hebben. De vorm van de fles en de vormgeving van de labels maakt ze zeer herkenbaar. De naamgeving alsof het om een hemellichaam gaat met de bijbehorende coördinaten waar je dit hemellichaam zou kunnen vinden is wat mij betreft een mooie gimmick en doet natuurlijk ook recht aan het Universe gedeelte van de naam van de bottelaar. In het geval van deze fles is de naam van Titania, de grootste maan van Uranus, gekozen.

Als je kijkt naar de uitleg op bovenstaand kaartje en dan de gegevens invullen zoals deze op het label van de fles staan dan komen we uit op een unpeated whisky die 273 maanden heeft gerijpt in een refill Bourbon Hogshead. De whisky werd gebotteld met een alcoholpercentage van 51,3%. De distillery staat in de Speyside en heeft iets met het jaar 1958, een periode waarin de eerste naoorlogse nieuwe distilleerderijen opgericht werden. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het in dit geval om een whisky van de Tormore distillery die in dat jaar gebouwd werd.

  • Neus: Het eerste wat in me opkomt is vers zaagsel. Het heeft ook wel wat weg van grootmoeders cake. Snel komen tonen van verschillende citrusvruchten naar boven. Limoen en grapefruit voor een wat bittere noot. Grassig maar ook af en toe een vleugje zoet van meer tropisch fruit.
  • Smaak: Zacht en soepel in de mond. Mooi zoetje van het tropisch fruit dat hier juist op de voorgrond treedt, ananas en misschien een hint van passievrucht. Daarnaast ook weer citrusfruit.
  • Afdronk: Middellange afdronk die doet denken aan een zoete vruchtenthee.

Alles aan deze whisky is subtiel. Niets is heel uitgesproken maar alles is mooi met elkaar in balans. De afdronk had van mij iets langer mogen zijn maar voor de rest zeker 87 punten waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *