Scotch Universe, Pegasus VI

door | april 25, 2021

In de voorbereiding op de trip naar Bij Thijs en Dramtime kwamen de bottelingen van Scotch Universe naar voren als mooie optie voor een aankoop bij eerstgenoemde. Ik ging me vast eens verdiepen in wat er zoal verkrijgbaar was en, ook leuk om te weten, hoe dat nou allemaal werkt met de naamgeving van deze flessen. Daarnaast had ik me, na een sample dat ik laatst proefde, voorgenomen te kijken naar een Ledaig. Met de Pegasus VI heb ik én een Scotch Universe botteling én het is nog een Ledaig ook.

Dit type whisky heeft van de bottelaar de naam Pegasus, naar het sterrenbeeld, meegekregen. Er wordt aangegeven dat het om een blended malt gaat waarbij gesteld wordt dat het gaat om een Ledaig die geteaspooned (TS op het etiket) is met de ongeturfde Tobermory variant. Vanwege de verschillende merken een blended malt maar wel gedistilleerd in dezelfde distillery dus het zou ook gewoon een single malt mogen zijn.

Ledaig is de geturfde whisky die geproduceerd wordt door de Tobermory Distillery op het eiland Mull. De distillery werd in 1798 opgericht onder de naam Ledaig. In 1972 werd de Ledaig Distillery Tobermory Ltd. opgericht. De distillery kreeg in dat jaar de huidige naam Tobermory. Toevalligerwijs is 1972 ook nog eens mijn geboortejaar en voor mij is het dan ook een extraatje dat juist dit jaartal op het etiket van de fles staat. Een stuk beter betaalbaar ook dan whisky uit dat jaar…

Naast deze gegevens kunnen we vanuit de code op het etiket nog meer aflezen. Zo staat 103 voor het aantal maanden dat de whisky in het vat heeft gezeten, staat de P voor Peated, vertegenwoordigt 7 het vattype en de 1 staat voor First Fill. Gelukkig staat een en ander ook nog uitgelegd onderaan het label. Een Peated Blended Scotch Whisky uit een First Fill Port Wine Barrique dus. Single Cask, gebotteld op de vatsterkte van 56,8%, zonder bijkleuring of koude filtering. Ik ben benieuwd!

  • Neus: Geen zware turfbom maar de turf is zéker wel aanwezig. Rook, licht vlezig en wat aardse tonen. Kruidig als een verse groentebouillon. De port invloed komt door met tonen van rood fruit.
  • Smaak: Verrassend zacht in de mond met een mooi kruidig randje. Een licht pepertje prikkelt op de tong. Aardse tonen van de turf maar ook weer niet overheersend. Er is nog ruimte voor de lichtzoete fruitige tonen uit het port vat.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk waar de turfinvloed het langst aanwezig blijft.

Met een rijping van 8 jaar (en een aantal maanden) kun je niet verwachten dat dit een zeer complexe whisky is. Ondanks dat komt deze whisky mooi volwassen over. Er is een mooie balans tussen de subtiele turf en de invloed van het port vat. Wat mij betreft een whisky die makkelijk wegdrinkt en een score van 87 punten wel verdient! Een fijne aanvulling in mijn whiskykast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *