Sampleruil met Peter Boeringa; Glenfarclas 1970 SBT

door | juli 1, 2021

Zoals bekend ruil ik met regelmaat wel wat samples met andere liefhebbers. Zo leer je whisky’s kennen die je normaal niet (meer) aan kunt komen omdat ze niet meer beschikbaar zijn of omdat ze gewoonweg veel te prijzig zijn. Deze whisky past volgens mij in beide categorieën. Een Glenfarclas die al in 2008 gebotteld werd zal nu niet meer te krijgen zijn of hooguit op een veiling voor een exorbitante prijs maar ik kan er in ieder geval wel een sample van proeven!

Deze ruil vond plaats nadat zowel Peter Boeringa als ik een fles van Signatory gepost hadden op Facebook. Ik had immers een mooie Cambus gekocht en hij kwam met een Dalmore op de proppen. Nou zijn Dalmore en ik niet bepaald vrienden maar deze moest ik echt eens proeven aldus Peter. Hij zou een sample in orde maken en ik zou datzelfde doen met de Cambus en voor je het weet ligt er dan een doosje met zes samples in de brievenbus. Het doosje ging, uiteraard gevuld met nieuwe samples, retour afzender. Tijd voor het eerste sample dat hier zou blijven.

Een Glenfarclas die bijna 2 volle jaren voordat ik geboren werd gedistilleerd werd. De bottelaar is voor mij een totaal onbekende naam. Ik heb nog nooit eerder iets geproefd van Simon Brown Traders maar ja, ik heb ook nooit eerder zo’n oude Glenfarclas geproefd. Ik kan wel stellen dat ik me vooraf bevoorrecht voelde dat ik dit drankje in mijn brievenbus mocht vinden.

Foto Whiskybase.com

De whisky werd dus gedistilleerd in oktober 1970. Je zou het aan de kleur niet zeggen maar rijping vond plaats in een ex bourbon barrel. Dat rijpen heeft dan wel weer 37 jaar geduurd voordat uiteindelijk in mei 2008 gebotteld werd. Er werd verdund tot een sterkte van 46%. Er werd niet koud gefilterd of bijgekleurd. Ik ben heel benieuwd…

  • Neus: Caramel en een kruidige bouillon zijn de eerste geuren die bij me opkomen, gevolgd door een romige melkchocolade. Na de eerste nip komt er in de geur een vleugje lavendel opzetten. Heel bijzonder, later is het weer verdwenen.
  • Smaak: Zoet smaaktinten van caramel en melkchocolade komen ook hier weer terug. Er komt ook een smaak door van een overrijpe appel die met een vleugje kaneel de appelmoes in kan. Kruidige tonen van het hout geven de whisky een iets drogend karakter mee.
  • Afdronk: Lang en warm met een mooi zoetje en weer het drogende, kruidige tintje.

Een bourbon gerijpte whisky met dergelijke leeftijd, die niet ten onder gegaan is aan de tannine uit het hout. Het is wel aanwezig maar nog niet overheersend. Al met al is er een bijzonder mooie balans ontstaan in deze whisky en wat mij betreft is dit sample een score van 88 punten zeker wel waard. Als er ook nog iets van boenwas en menthol terug te vinden was zou de score op 90 uitgekomen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.