Sampleruil met Peter Boeringa; Deanston 1995, The Maltman

door | november 25, 2021

De samplevoorraad van de ruil met Peter Boeringa raakt langzaam maar zeker op zijn eind. Sterker nog, na dit sample is er nog maar 1 over maar wees gerust, de verdere samplevoorraad is nog meer dan groot genoeg én er staan ook nog wat nieuwe aankopen in mijn kast die nog steeds niet aan bod zijn gekomen. Voorlopig zijn jullie nog niet van WhiskyOss af…

The Maltman is een serie die door Meadowside Blending Co. Ltd. wordt uitgebracht. Van deze serie heb ik al een paar mooie whisky’s kunnen proberen. Zo deelde ik al ooit een 32yo Benrinnes met een paar andere liefhebbers. Een prachtig sample daarvan staat nog in de kast voor een mooi moment. Ik ben benieuwd naar wat deze Deanston me gaat brengen.

De distillery bestaat pas sinds het eind van de jaren ’60 van de vorige eeuw. Een oude katoenfabriek in de plaats Deanston, nabij de historische stad Stirling, werd gesloten op 2 april 1965. James Finlay, Brodie Hepburn en Sandy Grant zagen in de locatie mogelijkheden voor een distillery en na een flinke verbouwing werd de distillery van de Deanston Distillers Ltd. gerealiseerd. Op 30 januari 1967 vond de officiële opening plaats.

Foto Whiskybase.com

Distillatie van de spirit voor deze whisky vond plaats in september 1995. Voor de rijping werd een first fill sherry butt geselecteerd dat vatnummer 3325 mee kreeg. Het vat werd uiteindelijk aangekocht door Meadowside Blending en in april 2017 werd besloten het vat te bottelen. Er werd niet koud gefilterd, bijgekleurd of verdund. Deze 21 jarige caskstrength botteling heeft een alcoholpercentage van 53,2%.

  • Neus: Kruidige tonen maar ook direct gedroogd fruit in de richting van dadels en vijgen. Donkere chocolade, een hint van bleekselderij en ook iets van boenwas.
  • Smaak: Lichte prikkel op de tong en een verrassend frisse eerste indruk. Kruidig maar ook fruitig en een licht drogend karakter van noten. Alles wordt mooi ondersteund door een dekentje van zachte chocolade.
  • Afdronk: Een mix van pure chocolade en mandarijn komt in de afdronk in me op. De afdronk had iets langer mogen blijven hangen maar is in principe prima.

Ik ben geen Deanston kenner maar ik kan wel zeggen dat ik dit een mooie botteling vind. Bijzonder om te merken dat er in neus, smaak én afdronk andere aroma’s boven komen. Ik geef een score van 88 punten aan deze fles.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.