Sampleruil met Harro Hildering, Glen Spey 13yo AWWC

door | januari 13, 2022

De samplevoorraad bevat nog steeds een groot aantal exemplaren waar ik zeer benieuwd naar ben. Dit sample kreeg ik in een sampleruil met Harro Hildering. Het is een whisky van een distillery waar ik zelf ooit één keer fles van heb gehad. Dit sample is afkomstig van een fles die werd gebotteld door de Alistair Walker Whisky Company, een bottelaar waar ik nog geen ervaring mee heb. Ik ben benieuwd!

Alistair Walker is de zoon van whiskygrootheid Billy Walker. Hij heeft het neusje voor kwaliteit niet van een vreemde zullen we maar zeggen. Na maar liefst 18 jaar werkzaam te zijn geweest in de whiskyindustrie (waaronder 12 jaar bij BenRiach) vond Alistair het tijd worden om zelf een bedrijf op te starten als bottelaar. Hij zette zijn Infrequent Flyers serie op de markt. Deze Glen Spey maakte deel uit van Release No. 21… Er wordt aardig aan de weg getimmerd…

De whisky komt dus van Glen Spey en werd daar gedistilleerd op 20 september 2006, een dag na mijn 34e verjaardag. Voor de rijping werd gekozen voor een Pedro Ximenez Sherry Puncheon met vatnummer 4828. De whisky mocht in dit vat tot wasdom komen totdat in maart 2020 werd overgegaan tot botteling. Dit leverde een oplage van 613 flessen op met een alcoholpercentage van 57,5%. Er werd geen gebruik gemaakt van kunstmatige kleuring of koude filtering.

  • Neus: Caramel, boterbabbelaars, pure chocolade, gedroogde kruiden en gedroogd fruit in de richting van dadels en vijgen. Een hint van rozijnen op rum. Een uitgewreven druppel in de handpalm brengt een geur van verse appeltaart naar boven.
  • Smaak: Kruidig, licht prikkelend maar niet storend. Verwarmend mondgevoel. Gedroogd fruit, sinaasappelmarmelade en pure chocolade zijn de aroma’s die bij mij blijven hangen.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met zoet van gedroogd fruit en een bittertje van de marmelade in combinatie met de pure chocolade.

De neus vond ik eigenlijk wel het mooiste aan deze whisky maar ook de smaak en de afdronk zijn meer dan prima te noemen. Ik mis echter in de smaak en de afdronk een paar aroma’s die ik wel in de neus terugvond. Als ik die ook geproefd had zou deze dichter naar de 90 punten gegaan zijn. Van mij krijgt deze whisky nu een prachtige score van 87 punten mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *