Sampleruil met Harro, Caol Ila 2009 ElD

door | oktober 14, 2021

Het is herfst, het is regenachtig, het is tijd voor turf. Laat ik nou net weer een paar mooie samples in huis gekregen hebben! Dit keer ruilde ik met Harro Hildering een aantal mooie whisky’s toen hij toevallig tóch een dagje in Oss moest zijn. Het eerste sample dat ik daarvan ga proeven is een whisky die de weersinvloeden in ieder geval moet kunnen doorstaan. Na de afgeronde series over de sampleruil met Rien Caarels en Rowald van Baardwijk is dit de start van een nieuwe serie.

Van de (geturfde) Islay whisky’s is Caol Ila voor mij toch wel één van de favorieten. Zeker wanneer de whisky is uitgebracht in een kleine oplage of zelfs als single cask door een onafhankelijke bottelaar. Als ik dan een keuze mag gaan maken over te ruilen samples en er staat een mooie Caol Ila bij dan is dat voor mij toch vaak een zekerheidje.

Bottelaar Elixir Distillers brengt in verschillende series een groot scala aan whisky’s uit. The whisky Trail, Elements of Islay en vooral ook The Single Malts of Scotland zijn de meest bekende series van deze bottelaar en laatstgenoemde is de serie waar deze Caol Ila deel van uitmaakt.

Foto Whiskybase.com

Gedistilleerd in september 2009 en op 28 september van dat jaar te rijpen gelegd in een hogshead met vatnummer 317838. Op 5 oktober 2020 werd het vat geleegd en dat leverde een opbrengst van 300 flessen op. Er werd niet verdund, koud gefilterd of bijgekleurd en de vatsterkte werd vastgesteld op een stevige 58,8%. Ik ga er maar eens goed voor zitten.

  • Neus: Een vlezig turfje, ietwat in de richting van gerookte ham. Daarnaast zoete geuren van vanille en honing.
  • Smaak: Kruidig maar zacht. Mooie turfrook met een fijn zoetje. Ik mis een beetje fruitigheid.
  • Afdronk: Een mooie lange afdronk waarbij de turfrook optrekt en zoete honing overblijft.

Dit is een prima Caol Ila, het enige wat ik een beetje mis is een duidelijke hint van citrusfruit. Dat had hem nog wat mooier kunnen maken. Ondanks dat krijgt deze van mij een hele mooie score van 86 punten mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *