Millstone gebotteld door BEEK Spirits

door | november 11, 2020
Untitled

Een tijd geleden ontving ik de BEEK nieuwsbrief. Daarin maakte Jan Beek melding van een nieuwe botteling die uitgebracht zou worden in de Vintage serie van de bottelaar. Nederlands product, gedistilleerd en gerijpt bij Millstone in Baarle-Nassau (Zuidam Distillers BV). Ik las het verhaal aandachtig en gezien onze eerdere ervaringen met de distillery was ik direct enthousiast. Dit flesje wilde ik zeker in mijn collectie hebben. 


Wijnhuis Oss werd ingeseind over de komende botteling maar de bestellingen voor deze beperkte oplage gingen zo hard dat er geen bestelling naar Oss kon komen. Helaas… Gelukkig bracht Jan Beek hoogstpersoonlijk uitkomst. Via het Whisky Blues Event in Wijchen vond mijn exemplaar de weg naar mijn whiskykast in Oss.

Dat er een zeer fijne samenwerking is tussen Zuidam Distillers BV en BEEK Spirits mag inmiddels algemeen bekend zijn. Dat men bij Zuidam zeer zorgvuldig omgaat met de aanschaf van sherry butts én ook durft te experimenteren, is bij de meesten ook wel bekend. Experimenteel distillaat komt in deze botteling samen met een zeer oud Pedro Ximinez sherry butt dat werd omgekuiperd tot hogshead formaat. Een combinatie die als zéér actief mag worden beschouwd. Het is puur aan de vriendschap tussen Patrick van Zuidam en Jan Beek te danken dat dit vat beschikbaar kwam voor deze botteling.

De spirit werd drie maal gedistilleerd waardoor deze wat lichter en zuiverder wordt dan een twee maal gedistilleerde variant. Het lichtere karakter van de spirit maakt hem gevoeliger voor de invloed van het vat, zeker als het een vat betreft dat minimaal 70 jaar dienst heeft gedaan in de sherry industrie… Als je dan weet dat rijping van whisky in een klein vat sneller gaat dan in een groot vat dan is het niet vreemd dat deze whisky na een rijping van bijna 4 jaar al de kleur heeft van een echte sherrybom. Hoe zou het met de smaak zijn? Peter en ik gingen er eens goed voor zitten.

Millstone 3yo, tripple distilled. Gedistilleerd in december 2014, gebotteld op 24 september 2018. Geen koude filtering of bijkleuring toegepast. Gebotteld op een percentage van 47,8% in plaats van de vatsterkte. Dit leverde een opbrengst van 349 flessen op.

Notities van Peter

  • Neus: Zeer herkenbare Millstone geuren van kamfer en selderij, bijna Maggi-achtig. Licht vlezig met zoete geuren van het PX vat.
  • Smaak: Vol met mooie zachte en zoete smaken van het vat. Kruidig ook met een vleugje peper. Wederom de selderij / Maggi in de smaak. Deze kruidige smaak in combinatie met de zoete tonen van het PX vat creëren een mooie balans
  • Afdronk: Medium lengte met aan het einde het zoete PX karakter dat overblijft

Een echte Millstone PX. Wat jong maar zeker erg aangenaam!

Notities van Jeroen

  • Neus: Vlezig en zoet. Ham in een marinade van honing en zoete sinaasappel. Kruidig en ziltig, heeft iets weg van bouillon. Later ook PX tonen als rozijnen en chocolade
  • Smaak: Zacht mondgevoel met een subtiel pepertje op de tong. Zoete tonen van gedroogd fruit, sinaasappel en chocolade. Ook weer het ziltige tintje uit de neus
  • Afdronk: Mooie lengte waarin het pepertje plaats maakt een mooi zoetje van chocolade

Mooie botteling Jan! Het Millstone karakter blijft sterk overeind ondanks de invloed van het actieve vat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *