Laphroaig 2005, The Old Malt Cask

door | mei 26, 2022

Al een hele tijd had ik geen Laphroaig meer in mijn kast staan. Jammer natuurlijk, maar je moet nu eenmaal wel eens een keuze maken bij een nieuwe aanschaf. Soms komt er dan toch wat op je pad en wordt het je wel erg makkelijk gemaakt.

Deze keer was het mijn zwager die een aantal flessen van iemand kon overnemen. Hij is wel een liefhebber, maar wilde absoluut niet alles overnemen, dus mocht ik een kijkje nemen in het aanbod. Het meeste was voor mij niet erg bijzonder behalve deze botteling van Hunter Laing. Een 15 jaar oude Laphroaig gedistilleerd in 2005. Ik heb er dus niet al te lang over nagedacht en besloten dat er weer en Laphroaig in mijn kast kwam te staan. Proeven was natuurlijk niet mogelijk, dus heb ik deze fles een beetje op de gok gekocht al was ik er wel van overtuigd dat het me vast zou smaken.

Foto: Whiskybase.com

Laphroaig 2005
The old Malt cask
Hunter Laing


Gedistilleerd in november 2005 en ruim 15 jaar gerijpt in een Sherrybutt met het nr: HL18418 om vervolgens in maart 2021 gebotteld te worden op 50% Abv. Er zijn uiteindelijk 570 flessen uit het vat gekomen.

  • Neus: Eerst veel zoete en fruitige tonen van rijpe peer, appel en abrikozen. Later ook licht wat muffe kruiden en een beetje medicinaal. Hout met turf combinatie als een oude opgegraven kist.
  • Smaak: Een heerlijk warm mondgevoel met veel zoete smaken van de bovengenoemde vruchten en een beetje rozijnen. Al snel komen de bekende Laphroaig smaken van turfrook en gebrande vaten naar voren, maar deze zijn wat mij betreft mooi in balans met de zoete smaken. Ook het alcoholpercentage is in mijn beleving prima gedaan.
  • Afdronk: Een middellange tot lange afdronk met wederom zoet rijp fruit, hout en turf.

Ik ben ontzettend blij met deze fles! Het is altijd leuk als er onverwacht iets op je pad komt wat dan ook nog eens goed bevalt. Dit is geen turfbom en verwacht dan ook geen heftige aardse geuren en smaken, maar dat is nu precies wat deze zo mooi maakt. Complex genoeg om je te blijven interesseren en prachtig in balans met de combinatie van smaken. 89 punten!

2 gedachten over “Laphroaig 2005, The Old Malt Cask

  1. Marc

    Mooi, zo’n onverwachtse vondst en met een score van 89 punten een fraaie uitbreiding op je collectie. Geniet ervan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *