Jack Wiebers Classic of Islay cask 361

door | mei 2, 2021

De tweede fles die vanuit Groningen mee naar Oss ging werd aangeschaft bij Dramtime. Ik had er vooraf al een fles besteld maar was nog op zoek naar een extra fles met een prijs tussen de €50 en €60. Zo’n dag moet ook niet ál te duur worden toch…? Na al getwijfeld te hebben over verschillende kandidaat-aankopen zag ik uiteindelijk deze fles verdekt opgesteld staan op een klein schapje. Toen ik de beschrijving op Whiskybase las wist ik dat ik me geen bult zou vallen aan deze fles en ook Marc was snel overtuigd. Een fles naar Oss, een fles naar St. Oedenrode dus.

Naar alle waarschijnlijkheid betreft het hier een bij Lagavulin gedistilleerde whisky. Het is voor mij alweer een tijdje geleden dat er een Lagavulin in de kast stond. Niet dat ik de whisky van deze distillery niet lekker vind, integendeel, Lagavulin maakt een prachtige whisky! Ik koop tegenwoordig echter bijna nooit standaard bottelingen en als ik iets al ooit gehad heb zal ik niet snel besluiten nog eens een fles te kopen. Vandaar dus dat Lagavulin al een tijdje absent is en nu is het ook niet 100% zeker dat dit er een is…

Wat wel zeker is is dat de whisky heeft mogen rijpen in een enkel vat dat nummer 361 mee heeft gekregen. Verder is het percentage aan alcohol bekend (56,3%). Daarnaast zou er niet zijn bijgekleurd maar dat staat niet op de fles…

  • Neus: Medicinale turfrook, gerookte bacon, ziltig in de richting van salmiak. Er is ook een bitter vleugje van grapefruit en een zoet hint van romige melkchocolade.
  • Smaak: Kruidige start zonder pittig te zijn. Snel ontstaat een zacht en romig mondgevoel. Mooie zoete tinten van melkchocolade met een stevige rand turf. Ook hier weer salmiak en citrus en er lijkt ook iets van roomboter door te komen.
  • Afdronk: Mediumlengte met een hint van citrus, chocolade en turf. Ik had een langere afdronk verwacht.

Of het een Lagavulin is? Ik kan het niet met zekerheid zeggen. Ik kan wél zeker stellen dat dit een fijne geturfde whisky is om erbij te hebben. Met een langere afdronk zou de score nog een puntje hoger uit kunnen komen. Nu kom ik uit op een nog steeds zeer mooie score van 87 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *