Het zustervat van de Casqueteers Ledaig

door | november 13, 2020
thesinglecask.co.uk

Toen ik laatst in de sociale media melding maakte van een nieuwe aanwinst ontving ik al snel een bericht van een van mijn sociale vrienden. “Heb je het zustervat ook al geproefd?” met de vermelding erbij dat hij die botteling veel beter vond dan die fles die ik had gewonnen… Je weet wel, de 26yo Ledaig van de Casqueteers waar ik laatst over schreef. Die vond ik al heel mooi dus mijn interesse was zeker gewekt en ik besloot een sample over te nemen om ook die te kunnen proberen.


Zoals jullie hebben kunnen lezen in de blog over het vat van de Casqueteers was dit er een die nogal wat discussie teweegbracht. Had deze voor zijn leeftijd wel genoeg diepgang? Is ie zijn prijs wel waard? Waar is de turf? Zomaar wat vragen die je uit de opmerkingen kunt halen. Hoe het ook zij, ik ben heel blij met die fles en moet eerlijk toegeven dat dat mede komt door wat hij mij gekost heeft…

Goed, over naar het zustervat dus. Het Casqueteers vat was een hogshead met nummer 243. Dít vat kreeg nummer 245 mee en werd gebotteld door bottelaar The Single Cask Limited uit het zuiden van Engeland. De spirit voor beide vaten (logisch, anders waren het geen zustervaten) werd gedistilleerd op 5 maart 1993. Het Casqueteers vat mocht blijven liggen tot september van het afgelopen jaar. Het vat van The Single Cask Limited werd al snel na het bereiken van de 26 jarige leeftijd gebotteld en wel op 13 maart 2019. Zonder gebruik van kleurstof of koude filtering en met een sterkte van 45% leverde het vat slechts 94 flessen op.

Foto Whiskybase.com
  • Neus: Ook hier geen turf, wel een zoete geur van honing, vanille, zoete appel en een rijpe Conference peer.
  • Smaak: Licht kruidig in de start. Daarnaast een vol en romig mondgevoel met zoete tonen van honing en wit fruit. Later komt er ook een vleugje amandel voorbij.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk waarin het zoete appeltje op de voorgrond blijft.

Om ze echt goed te vergelijken heb ik uiteraard ook een dram uit de andere fles ingeschonken. Ten opzichte van de Casqueteers botteling heeft deze meer zoete tonen en een iets romiger mondgevoel. Het grassige en licht zilte van de eerste ontbreekt juist bij deze botteling. Naast elkaar proef je absoluut overeenkomsten uit de spirit en zeker ook subtiele verschillen van het hout. Welke beter is, ik kan het niet zeggen. 

Marcel, bedankt voor het beschikbaar stellen van dit zeer interessante sample!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *