Macallan 2006 door Gordon & MacPhail

door | november 7, 2020

In februari van 2016 werden Peter en ik verblijd met weer een pakketje vanuit Elgin. De goudkleurige envelop bevatte twee samples. De ene was de 8yo Glenrothes die ik al eerder beschreef. Het tweede flesje betreft een jonge Macallan. Ook dit sample is een onderdeel van de Wood Makes The Whisky campagne waarmee de bottelaar de invloed van het hout op verschillende spirits wil laten zien.


Deze Macallan is gedistilleerd in 2006 en werd gebotteld op 17 november van het afgelopen jaar. De leeftijd is daarmee waarschijnlijk 9yo maar voor de zekerheid houden we de 8 jaar maar aan. Distillatie in december van 2006 is immers ook iets wat tot de mogelijkheden behoort… Rijping heeft plaatsgevonden in 1st fill en refill sherry butts. Voorafgaand aan de botteling is het alcoholpercentage op 43% gebracht.

De lichte kleur van de whisky doet me vermoeden dat we hier te maken hebben met vaten van Amerikaans eiken die ingezet zijn de Sherry productie. Mogelijk is er ook niet zwaar gecharred voordat de vaten werden afgevuld met de Macallan spirit. Er is in ieder geval niet met een potje kleurstof gerommeld om een mooie sherryrijping te fingeren.

  • Neus: Fris, fruitig (wat citrustonen en een hint van appel) en ook wat toffee
  • Smaak: Medium body, zoete tonen van vanille. Achter in de mond licht kruidig van het eikenhout. Later ook fijne tonen van zachte honing met wat citrus. Ook een licht moutige zoetheid. Uit het smaakbeeld haal ik geen typische sherrynotes.
  • Finish: Medium lengte waarin de licht zoete en licht kruidige smaak mooi in dezelfde belans aanwezig blijven.

Macallan staat vooral bekend om zijn volle sherry rijpingen. Bij deze botteling haal ik dat er niet uit. Is de whisky te vroeg gebotteld? Is er te weinig interactie geweest met het hout? Aan de andere kant, moet ik me dat wel afvragen en niet gewoon genieten van het glas whisky op zich? Juist! Dat is het immers waar je je op moet richten bij de aanschaf van een onafhankelijk gebottelde whisky. Kwalitatief is dit een mooi product voor een hele nette prijs. Het voldoet niet aan de verwachtingen van de oude Macallans maar ja, dat doen de huidige bottelingen eigenlijk ook niet toch…?

We danken Gordon & MacPhail voor het versturen van dit mooie sample dat ons weer een beetje meer inzicht heeft verschaft in hun werkwijze en filosofie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.