Gordon & MacPhail Tormore 1997

door | november 9, 2020

Eén van de distillery’s die ik in 2016 ontzettend ben gaan waarderen is Tormore. Mijn interesse werd gewekt bij een van onze proeverijen waarna ik al snel een fles in mijn eigen collectie zou zetten. Met de Chieftain’s volgde een tweede fles van deze distillery. Een botteling die ik nog niet heb besproken is er een uit de Wood makes the whisky campagne van Gordon & MacPhail, de onafhankelijke bottelaar uit Elgin.


De whisky is gedistilleerd in 1997 en op een leeftijd van 16 jaar gebotteld op 6 mei 2014. Rijping heeft plaatsgevonden op refill Bourbon barrels. Het betreft een botteling uit de Connoisseurs Choice serie van G&M en de kenners weten dan wel wat dit betekent. Een percentage van 46%, geen koude filtering, geen kunstmatige kleuring en, bijna altijd, een hoge kwaliteit. Ik ben zeer benieuwd.

Neus: Zoet, vanille met rijpe banaan en een vleugje citrus.

Smaak: Ietwat bitter bij de eerste nip, grapefruit achtig. Vervolgens nemen de zoete tinten uit de neus het over waarbij ook een vleugje amandel lijkt door te komen.

Afdronk: Vrij kort waarbij met name het bittertje van de grapefruit aanwezig is.

Voor een mooie, warme zomeravond lijkt me dit een hele mooie whisky al vind ik deze niet zo uitgesproken als de eerder besproken expressies. Toch scoort deze Tormore voor mij 81 punten en dus een zeer ruime voldoende.

Dank aan Gordon & MacPhail voor het verzenden van wederom een mooi sample!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *