Gordon & MacPhail Tomatin 1997

door | november 9, 2020

Het wordt weer eens tijd voor een mooi sample dat we mochten ontvangen van Gordon & MacPhail, de onafhankelijke bottelaar uit Elgin. In hun Wood Makes The Whisky campagne voorzien ze ons bloggers zo af en toe eens van wat lekkers om over te schrijven. Wij hebben zo al diverse leuke whisky’s mogen proeven en er staan nog wat zeer leuke samples in de kast kan ik wel zeggen. Vandaag is het tijd voor een Highland whisky uit de Connoisseurs Choice serie, eentje die afkomstig is van een distillery met een bijzondere geschiedenis.


De Tomatin distillery was namelijk de allereerste Schotse distillery die volledig in Japans eigendom kwam. Halverwege de jaren ’50 waren er slechts twee stills in gebruik maar in de jaren die volgden werd er flink uitgebreid tot er uiteindelijk maar liefst 23 stills in werking waren. De capaciteit lag op het hoogtepunt op ongeveer 19 miljoen liter alcohol per jaar waarvan veruit het meeste werd gebruikt voor de blendindustrie. Sinds 2000 is het aantal stills terug gebracht naar 12 stuks en daarmee is het nog steeds een van de grootsten in Schotland.

Voor deze botteling heeft Gordon & MacPhail een aantal Refill Bourbon Barrels geselecteerd. De inhoud van deze barrels is gedistilleerd ergens in 1997 en omdat botteling heeft plaatsgevonden op 16 oktober 2014 is het een 16yo whisky. (Er zou immers distillaat bij kunnen zitten van eind 1997.) Zoals altijd in de CC serie is de whisky niet bijgekleurd of koud gefilterd en is een alcoholpercentage van 46% gehanteerd.

Neus: Vanille, lichte honing en fruit. Vooral banaan en citrusvruchten komen naar boven. Later ook iets bloemigs op de achtergrond.

Smaak: Een lichte kruidigheid van witte peper op de tong. Verder zoet en romig. Ook hier weer rijpe banaan en citrusvruchten. Herkenbare smaken voor dit vattype.

Afdronk: Prettige lengte met mooie zoete tonen van vanille en banaan.

Dit is weer een heel mooi voorbeeld van een goede botteling van G&M. Ze laten hiermee weer zien dat ze kennis van zaken hebben als het om vatselectie gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.